Glas Istre: 26. 05. 2006.

Sa špijunom na kavi

Polako, ali sigurno, Hrvatska stremi prema sigurnosnim standardima koje od 11. rujna postavlja SAD. Makar je naš zakon manjkav u odnosu na poznati Patriot Act, dovoljno je suvremen da će građani u budućnosti doista morati paziti s kim i o čemu pričaju na kavi, jer su tajne službe dobile ovlast pratiti i snimati građane na otvorenom i javnom prostoru bez posebnog odobrenja Vrhovnog suda.

Među mjerama koje ne zahtijevaju odobrenje Vrhovnog suda nalazi se nadzor lokacije korisnika mobitela, korištenje popisa telefonskih kontakata i tajni otkup dokumenata i predmeta. Može se predvidjeti da će u budućnosti sivo tržište informacijama procvjetati, jer ako prikupljeni podaci i ne budu od važnosti za nacionalnu sigurnost, sigurno će se naći osobe koje će ih cijeniti.

Premda su od posljednje verzije zakona iznesene oštre kritike na Vladino viđenje budućnosti obavještajne zajednice, u izradi novog prijedloga sve su bitnije primjedbe zanemarene.

Snaga Vijeća za građanski nadzor službi je smanjena, ovlasti špijuna su povećane, a sve se to, kao, kompenzira time što će predsjednik parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost biti iz najveće oporbene stranke. Doduše, i tu ima jedna kvaka – oporba će dobiti Odbor tek nakon idućih izbora.

Da stvar bude gora, ako je vjerovati Ivi Sanaderu, koji je ponosno izvijestio da su se glede ovog prijedloga zakona složile sve relevantne institucije i parlamentarne stranke, lako je moguće da će taj prijedlog vladajućih proći kroz parlament bez ozbiljnijeg otpora. Zabrinjavajuće je, međutim, što se iz istupa pojedinih državnih dužnosnika može zaključiti da obavještajne službe već neko vrijeme funkcioniraju prema novom zakonu. Još više brine i nesrazmjer s ovlastima policije, koja, kada poželi pratiti kriminalce, mora za to dobiti dozvolu istražnog suca.

Sergej ABRAMOV