Slobodna Dalmacija: 26. 05. 2006.

DOZNAJEMO - NAKON ŠTO JE HAAG DOSTAVIO HRVATSKOJ DOKAZE KOJI TERETE NEKADAŠNJEG ZAPOVJEDNIKA OBRANE VUKOVARA I BIVŠEG POMOĆNIKA MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA

MERČEP ĆE BITI OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE

ZAGREB - Naši pouzdani izvori, bez nakane da bilo što prejudiciraju, tvrde da je posve izvjesno da će nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara i bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep biti optužen za ratni zločin.

Opsežni materijal

Osim Haaškog suda, čiji su se istražitelji godinama bavili prikupljanjem dokaza o Merčepovim (zlo)djelima, tim slučajem se već duže, pogotovo od trenutka kad je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte prije nekoliko godina glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću službeno kazala da će Merčepovo procesuiranje biti prepušteno hrvatskom pravosuđu, bave i Državno odvjetništvo RH (DORH) i MUP čiji su istražitelji, kako neslužbeno doznajemo, prikupili brojne dokaze i iskaze svjedoka koji Merčepa osnovano terete za ratni zločin.

Što se pak tiče opsežnoga dokaznog materijala koji je Haaško tužiteljstvo, po nalogu glavne tužiteljice Carle del Ponte, dostavilo DORH-u, njime se već nekoliko mjeseci bave istražitelji, odnosno DORH-ov posebni Odjel za ratne zločine. Svi dokazi pristigli iz Haaga moraju se, kako nam je rečeno, provjeriti, uključujući i iskaze svjedoka koje su prikupili haaški istražitelji.

Slučaj prepušten RH

Za razliku od slučaja Ademi-Norac, koji je Haaški sud nakon podizanja i objedinjavanja optužnica prepustio hrvatskom pravosuđu, slučaj Merčep je u cijelosti prepušten RH. Naime, nakon provjere i "obrade" svih prikupljenih dokaza DORH će, to je posve izvjesno, zatražiti pokretanje istrage protiv Tomislava Merčepa zbog osnovane sumnje da je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća počinio ratni zločin. Za to, kako neslužbeno doznajemo, ima dovoljno dokaza. Kad će službeno započeti proces Merčepu, nismo uspjeli saznati.

Što se pak tiče suda koji će se baviti slučajem, izvjesno je da će DORH od Vrhovnog suda RH tražiti da se i taj predmet dodijeli zagrebačkom Županijskom sudu.

Vuk ĐURIČIĆ

SLUČAJEVI S KOJIMA JE POVEZAN

- U vrijeme dok je Tomislav Merčep bio zapovjednik obrane Vukovara, odnosno sekretar Narodne obrane Vukovara, kako se to onda zvalo, u Vukovaru i okolnim selima je u srpnju i kolovozu 1991. godine nestalo, odnosno ubijeno najmanje dvadesetak tamošnjih srpskih civila. Osim za likvidaciju civila, Merčepa se smatra odgovornim i za zlostavljanja i pljačke vukovarskih Srba.

- Nakon što ga je državni vrh povukao u Zagreb, Merčep postaje pomoćnik ministra unutarnjih poslova (Ivana Vekića) i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a, čiji su pripadnici prozvani "Merčepovci".

- "Merčepovci" su likvidirali članove zagrebačke obitelji Zec, a sabirni centar za zagrebačke Srbe im se nalazio na Zagrebačkom velesajmu, odakle su ih odvodili u Pakračku poljanu gdje su ih likvidirali. Među likvidiranima u Pakračkoj poljani su i dvoje Hrvata, Marina Nuić i Saša Antić.

- Ubojice članova obitelji Zec su, zbog navodnog nedostatka dokaza, oslobođeni, a neki od njih su kasnije od ondašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana dobili i visoka državna odličja.

- Pakračka poljana je postala aktualna nakon javnog istupa bivšeg "merčepovca" Bajramovića koji je 1997. godine kazao da je na tom području, osim Saše Antića i Marine Nuić, ubijeno i oko 280 srpskih civila. Bajramović je govorio i o likvidaciji srpskih civila na području Gospića gdje su se u drugoj polovici 1991. godine nalazili "merčepovci".

- Za zločine u Pakračkoj poljani optuženo je šest "merčepovaca", ali ih je prvostupanjski sud oslobodio. Vrhovni sud je 2001. godine poništio oslobađajuću presudu i predmet je vraćen na ponovno postupanje. Optuženi su u ponovljenom postupku proglašeni krivima i osuđeni, a presude zagrebačkoga Županijskog suda potvrdio je i Vrhovni sud RH.

Merčep: To su gluposti

ZAGREB - Tomislav Merčep jučer nije htio komentirati vijest o prikupljenim dokazima protiv njega koje je Haaški sud proslijedio Državnom odvjetništvu u Hrvatskoj. Novinaru Slobodne Merčep je jučer ujutro u telefonskom razgovoru rekao da je na jednom sastanku te predložio da ga se nazove za oko pola sata. No, na sljedeći poziv, na Merčepov se mobitel javila druga osoba.

Dobar dan, zovem opet iz Slobodne Dalmacije. Jesmo li dobili gospodina Merčepa?

- Ne, on nije trenutno ovdje.

Možemo li kasnije nazvati?

- Ako ga trebate radi komentara, on ne želi ništa reći, kaže da su to sve gluposti. I drugim je novinarima to poručio, jednostavno nema što reći.

Znači, nema smisla da ga više zovemo?

- Ne, nikome neće davati izjave.

Tako je jučer u 12.15 sati završio naš pokušaj da nam Tomislav Merčep prokomentira haašku dokumentaciju koja je poslana u Zagreb, a koja ga tereti za kaznena djela ratnog zločina. No, u izjavi za Hrvatski radio, u poslijepodnevnim satima, Merčep je kazao:

- To su takve gluposti da ja nemam zašto reagirati. Tu nema ni jedne činjenice, argumenta. To je sve ki bi, da bi, što bi rekao Tuđman.

Š. SELIMOVIĆ 

Škare-Ožbolt: To je sirovi materijal

ZAGREB - Nije bilo potrebe da Ministarstvo pravosuđa bude u tijeku predaje dokumentacije o slučaju Merčep, izjavila je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, potvrđujući da je sve vezano za istragu u slučaju Merčep obavljeno izravnom suradnjom između Državnog odvjetništva i Haaškog tužiteljstva.

Samo Državno odvjetništvo je svojedobno Ministarstvo pitalo kako će ići ta suradnja, naglašava Škare-Ožbolt. A kako je odgovor bio u prilog direktnoj suradnji, to je sve išlo izravno za Merčepa, kao i za Ademija i Norca. Radi se o sirovom predistražnom materijalu kojeg tek treba proučiti, zaključuje Škare-Ožbolt.

O. RAMLJAK

Stižu dokumenti i za Brodarca

Taktika Državnog odvjetništva u predstojećem "slučaju Merčep" vrlo je slična onoj u predmetu Glavaš: naime, ne ide se direktno na Merčepa, već se opsežnom istragom samih zločina nastoji doći do "mozga" pothvata - premda je u javnosti više-manje poznato o kome se radi.

"Možda je u osječkom slučaju Državno odvjetništvo izgledalo naivno, jer je uporno tvrdilo da ne istražuje Glavaša već zločine, no time se postiglo da svjedoci u predistražnom postupku puno slobodnije svjedoče", kazao nam je izvor blizak vrhu hrvatskog pravosuđa.

U slučaju Vukovara, Pakračke poljane i Velesajma, najavljeno je, osim na osobnoj inzistirat će se i na zapovjednoj odgovornosti.

"Hrvatski istražitelji ovih dana obavili su još puno dodatnih razgovora s potencijalnim svjedocima i vjerojatno je zato slučaj izišao u javnost", kazao nam je naš izvor.

Na pitanje je li iz Haaga pristigla i dokumentacija o navodnim ratnim zločinima na području Siska, koji se povezuju s tadašnjim moćnikom Đurom Brodarcem, odgovoreno nam je riječima: "Ne još".

D. PETRANOVIĆ

SAVO ŠTRBAC, PREDSJEDNIK SRPSKOG DOKUMENTACIJSKOG CENTRA "VERITAS":

’Na redu su Šeks i Mesić’

Predsjednik srpskog Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" iz Beograda Savo Štrbac, koji je proteklih godina obilato opskrbio istražitelje Haaškog suda dokumentacijom i izjavama svjedoka o navodnim ratnim zločinima u Slavoniji, pa tako i u slučaju Merčep, uvjeren je da će istrage protiv Glavaša i Merčepa na koncu rezultirati optužnicom protiv - predsjednika Stjepana Mesića.

"Jureći Merčepa - izjurili su Glavaša, jureći Glavaša - na redu je Šeks, a nakon Šeksa - Mesić! To je četvorka koja je cijelu Slavoniju, od Virovitice do Vukovara, temeljito očistila od Srba", izjavio je Štrbac za Slobodnu Dalmaciju. Potvrdio nam je da njegova organizacija već pet godina surađuje s haaškim istražiteljima, pronalazi im svjedoke i sugerira im da svjedoče, a tvrdi i da im je u tome svojedobno pomoglo Ministarstvo pravde Srbije.

- Očekivali smo da će Tužiteljstvo u Haagu podignuti optužnicu protiv Merčepa, no čini se da je zbog isteka mandata taj posao prepušten Hrvatskoj - kaže Štrbac. Po njegovim informacijama, samo na Pakračkoj poljani likvidirano je tristotinjak osoba, većinom srpske nacionalnosti.

D. PETRANOVIĆ