Vjesnik: 27. 05. 2006.

Sanader: Tražit ću datum za ulazak u EU

ZAGREB/SARBRÜCKEN - »Tražit ćemo datum za ulazak u Europsku uniju kada za to dođe vrijeme. Može li se zamisliti situacija da Hrvatska završi pregovore, a da nema datum ulaska u EU«, kazao je premijer Ivo Sanader u petak u Sarbrückenu, gdje je sudjelovao na tradicionalnom skupu njemačkih katolika, koji se održava svake druge godine.

Sanader je kazao da će zatražiti datum kada pregovori odmaknu i kada će se vidjeti da Hrvatska ispunjava uvjete. »Onda će doći vrijeme kada će EU reći taj datum«, rekao je Sanader, koji je sudjelovao u raspravi na temu »Susjedi u nevolji - nema mira u Europi bez sigurnosti na Balkanu«. Skupu su nazočili i njemačka kancelarka Angela Merkel, posebni koordinator Patka o stabilnosti Erhard Busek, voditeljeice izaslanstva za jugoistočnu Europu Doris Pack.

»Hrvatska će dovršiti pregovore do 2008. kako je bilo predviđeno. Ne krećemo od nule, ni ova ni prethodna vlada nisu gubili vrijeme i prevalili smo već dugi put. Spremni smo završiti pregovore o članstvu 2008.«, istaknuo je Sanader.

Na skupu je govorila i njemačka kancelarka Angela Merkel koja se založila da se u europskom ustavu unesu kršćanski korijeni. S tim se složio i hrvatski premijer, rekavši da se Europa »ne može odreći svojih judeo-kršćanskih korijena i da to treba biti spomenuto u ustavu«.

Sudionici skupa raspravljali su o najaktualnijim temama koje danas zaokupljaju EU, pa između ostalog i o daljnjem proširenju. Njemački minister unutarnjih poslova Wolfgang Schauble rekao je da će nakon ulaska Rumunjske, Bugarske i Hrvatske u EU daljnji prijam biti usporen i da će proces ulaska biti sporiji nego dosad. Ali, Europa ne smije zatvarati vrata, zaključak je skupa njemačkih katolika.

Sanader je kazao da se odazvao pozivu za sudjelovanje na skupu i stoga što Njemačka 1. siječnja 2007. preuzima predsjedanje EU i bit će jako važno upoznati njemačke političare i građane s ciljevima Hrvatske. »Trebalo pridobiti njemačke političare i građane za potporu Hrvatskoj. Njemačko predsjesanje u velikoj će mjeri odrediti i ubudućnost EU«, kazao je Sanader. Premijer je ujedno najavio da će ići u službeni posjet Njemačkoj 13. lipnja, kada će se u Berlinu susresti s kancelarkom Angelom Merkel. Očekuje se da će njemačka kancelarka dati podršku Hrvatskoj i naglasiti da se sadašnje rasprave o proširenju ne tiču naše zemlje i da će ona ući u Uniju nakon Rumunjske i Bugarske.

Jurica Körbler