Večernji list: 27. 05. 2006.

SLUČAJ SISAK '91. Glavni državni odvjetnik kreće u istragu poput one u Osijeku

Bajić pokrenuo istragu o ubojstvima Srba u Sisku

Autor: Silvana Perica

Kako doznajemo u Državnom odvjetništvu, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kreće u akciju kako bi se nakon 15 godina rasvijetlilo sve što se događalo u kasno ljeto i jesen 1991. godine u Sisku. U tadašnjoj kaotičnoj situaciji u kojoj je stanovništvo grada spalo na trećinu, bilo je i nestanaka Srba, često onih viđenijih.

Krivci neotkriveni

Dio njih odlazio je na drugu stranu, neki su pronađeni mrtvi, ali krivci nisu otkriveni, a za neke se ni danas ne zna gdje su završili. Prema različitim izvorima, žrtava bi moglo biti od 30 do 100. No, za rasvjetljavanje te strane Domovinskog rata nije dovoljan angažman samo tužitelja nego je nužna i vrlo predana suradnja policije, slična onoj provedenoj u Osijeku koja je dovela do kaznenog postupka protiv Branimira Glavaša.

Jer, do prikupljanja iskaza svjedoka i dokaza za Osijek došlo je i zahvaljujući dovođenju Vladimira Fabera na čelo osječke policije, pa se može očekivati da bi nešto slično moglo biti provedeno i u Sisku. Naravno, ako ravnatelj policije Marijan Benko bude razmišljao slično kao u Državnom odvjetništvu.

Strah u Sisku

Prema nekim izvorima, u Sisku ipak ima svjedoka koji znaju što se događalo 1991. godine, pa i tko je o svemu bio obavještavan, a ima i Srba koji su govorili o tome kako su odvođeni i kako su se izvukli. No, u Sisku još ima i puno straha, udovice nestalih uglavnom ne žele u javnost, te se najčešće i dalje javlja samo Vjera Solar, majka ubijene 19-godišnje Ljubice. Sad bi se, tako, na inicijativu Državnog odvjetništva prvi put na jednom mjestu prikupile sve kaznene prijave za ubojstva protiv nepoznatih počinitelja, koje je tada podnijela policija, te podaci o nestalim osobama.

Tadašnji šef policije, danas premijerov savjetnik Đuro Brodarac, u našem je listu već govorio ponešto o tom vremenu te isticao da bi obrada tih slučajeva dovela do nekih drugih imena, a ne do njegova.

Bez poticaja izvana

  Akcijom Sisak Bajić bi sa sebe skinuo i dvije sumnje. Dio promatrača, naime, u otvaranju slučaja Glavaš nakon što se on posvađao s HDZ-om vidio je politički okidač. U slučaju Vukovar, koji se povezuje s Merčepom, bilo je pak jasno da Haag pokreće i pomaže postupke u Hrvatskoj. Doduše, Haag se ponešto bavio i Siskom, no, ne tako da bi prikupio materijale i dostavio ih hrvatskom tužiteljstvu.