Glas Istre: 27. 05. 2006.

NA BRIJUNIMA OTVORENA ANTIKORUPCIJSKA KONFERENCIJA TRANSPARENCY INTERNATIONALA

Hrvatska s korupcijom ne može u EU

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec najavio je donošenje zakona o financiranju političkih stranaka do kraja rujna ove godine • Borba protiv korupcije je strateški nacionalni interes kojim se zadovoljavaju legitimni zahtjevi hrvatskih građana, iako je to i ključni zahtjev u pridruživanju EU-u, rekao je šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert

BRIJUNI - - Korupcija postoji u svakoj zemlji, od Islanda i Finske koje su najmanje korumpirane, do Bangladeša i Kine koje su najkorumpiranije zemlje. Korupcija je kuga i zlo. Javnost zbog korupcije gubi povjerenje u institucije. Na 71. mjestu, Hrvatska je na gornjem dijelu skale i ta se boca može gledati kao polupuna ili poluprazna, no i Hrvatska ima problem s korupcijom , rekao je jučer na Brijunima voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj nakon otvaranja trodnevne europske antikorupcijske konferencije Transparency Internationala. Na skupu sudjeluje stotinjak predstavnika ove globalne nevladine organizacije iz Europe i srednje Azije.

U uvodnim izlaganjima čulo se da su istraživanja o percepciji hrvatskih građana pokazala da su u našoj zemlji najkorumpiranija područja politika, pravosuđe, policija i zdravstvo. U ime organizatora, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović naglasio je da korupcija ugrožava same temelje društva i čini kvalitetu života lošom.

- Nije važna samo percepcija javnosti o korupciji, već je, primjerice, vrlo važno financiranje stranaka i zaštita svjedoka. Najvažnije je reći da se ovdje radi o strateškom nacionalnom interesu kojim se zadovoljavaju legitimni zahtjevi hrvatskih građana, iako je borba protiv korupcije i ključni zahtjev u pridruživanju Europskoj uniji, rekao je voditelj delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

Posebnu pažnju privukle su izjave o važnosti propisivanja i nadzora financiranja političkih stranaka, što i ne čudi s obzirom na to da stranke u Hrvatskoj uživaju blažen izvanzakonski status već punih 16 godina. Tako je, otvarajući skup, potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec rekao da se donošenje zakona o financiranju političkih stranaka predviđa do kraja rujna 2006. Uređenjem tog područja onemogućit će se zlouporabe javnih sredstava i korištenje financijskog utjecaja na ishod izbora.

Tim će zakonom, dodao je potpredsjednik Vlade, biti propisan krug dopuštenih izvora financiranja, najviši dopušteni iznos dobrovoljnih priloga, a zabranit će se i anonimni izvori financiranja te će se propisati obveza objavljivanja financijskih izvješća stranaka u »Narodnim novinama«.

Prezentirajući prisutnima prije dva mjeseca usvojeni Nacionalni program za suzbijanje korupcije, ministrica pravosuđa Ana Lovrin najavila je da će se prilikom izrade novog zakona o javnoj nabavi voditi računa da se ograniče mogućnosti obveznika u izbjegavanju javnih, poštenih i transparentnih natječaja. Najavila je i izradu središnjeg portala javne nabave kako bi se osigurao jedinstveni sustav transparentnosti postupka nabave.

Ministrica Lovrin rekla je da je antikorupcijski program donesen za razdoblje do 2008., istaknuvši da svi nositelji mjera imaju definirane rokove.

- Vlada RH odlučna je i daje punu podršku nositeljima mjera u njihovom radu da se korupcija smanji na razinu s koje neće biti zapreka društvenom i gospodarskom razvoju Republike Hrvatske, a radi dobrobiti svih njenih građana, zaključila je ministrica.

Zoran ANGELESKI

Nizozemska – 40.000 eura kazne za tajno financiranje stranaka

Zanimljivo je jučer bilo izlaganje bivšeg nizozemskog ministra unutarnjih poslova Henrija Fransa Dijkstala. Rekavši da je i Nizozemska prilično nerazvijena u financiranju političkih stranaka, duhovito je umanjio problem kazavši da su Nizozemci škrti.

Upozorivši da se tajnim doniranjem može kupiti stav stranke, on je ukratko predstavio nacrt budućeg nizozemskog zakona, kojim će se propisati maksimalni godišnji iznos donacije do 20.000 eura, dok će svaka donacija veća od 2.000 eura morati biti objavljena na internetu, uz ime i adresu boravka donatora. Kršenje propisa kažnjavat će se s 40.000 eura.

- Korupcija postoji u svakom društvu. Davanje i primanje mita je univerzalno. Korupcija je otrov koji polako prodire u sve pore društva, dok su učinkovitost pravosuđa i javne uprave te sloboda tiska njeni najveći neprijatelji, naglasio je bivši nizozemski ministar policije.