Vjesnik: 29. 05. 2006.

Tadić Podgorici obećao priznanje

Predsjednik Srbije ističe da je Beograd vrlo zainteresiran za suradnju u gospodarstvu, obrani, vanjskim poslovima i zdravstvu

BEOGRAD/PODGORICA - Crnogorsko referendumsko povjerenstvo, pod predsjedavanjem slovačkog diplomata Františeka Lipke, tijekom vikenda je završilo razmatranje prigovora koje je uputila opcija za opstanak državne zajednice.

Najveći broj odbijen je kao neosnovan dok je za osam prigovora od 241, koliko ih je ukupno stiglo, povjerenstvo ocijenilo da nisu u nadležnosti tog tijela i proslijedilo ih državnom tužitelju i ministarstvu pravde na rješavanje. Kakav god njihov odgovor, to neće utjecati na referendumske rezultate i proceduru. Povjerenstvo je priopćilo da svoj posao razmatranja prigovora smatra gotovim i očekuje se da će u ponedjeljak biti objavljeni službeni rezultati.

U Podgorici je tijekom vikenda boravio predsjednik Srbije Boris Tadić. On je, kako je rekao, došao ponuditi bratsku ruku i najbolje želje Srbije i njenih državnih institucija crnogorskoj neovisnosti. Tadić je prethodno prisustvovao vojnim vježbama u jugozapadnoj Srbiji, gdje je dočekan kao vrhovni zapovjednik. On se, po dolasku u Podgoricu, susreo s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i njih dvojica su tom prilikom istakla da nema dilema oko toga tko zapovijeda oružanim snagama. Tadiću je ovo trebalo kako bi zaustavio priče o navodnom »vrhovnom vijeću obrane«, a Vujanoviću da potvrdi postavljanje crnogorskih zastava ispred vojarni u Podgorici, Nikšiću i Danilovgradu. Za posjeta je Tadić precizirao da je Srbija zainteresirana za najbližu suradnju u gospodarstvu, obrani, vanjskim poslovima i zdravstva, na što je Vujanović odgovorio da na svijetu ne postoje dvije države koje imaju toliko razloga za najbolje odnose kao što ih imaju Crna Gora i Srbija.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je gostu iz Beograda predočio planove svoje vlade za pristup međunarodnim organizacijama i forumima. Službena Podgorica je izradila i prijedloge sporazuma o školstvu i zdravstvu koje će ponuditi srbijanskoj vladi na potpisivanje.

Tadić se u nedjelju susreo i s predstavnicima poražene strane, koji su ga upoznali s prigovorima na referendum. Ali, on im je navodno rekao da se, dok obnaša dužnost predsjednika Srbije, ne želi miješati u demokratske procese u Crnoj Gori.

Bojan al Pinto-Brkić