Slobodna Dalmacija: 29. 05. 2006.

NAKON ŠEST GODINA PREDSJEDNIK POLOŽIO VIJENAC SVOME PRETHODNIKU

Mesić odao počast Tuđmanu na grobu

’ZAJEDNIČKI PROJEKTI’ Tuđman i ja politički smo se razišli, no neke važne projekte napravili smo zajedno. Ovo je značajna obljetnica i zato sam došao položiti vijenac, istaknuo je na Mirogoju predsjednik Mesić

ZAGREB - Nakon punih šest godina predsjednik Republike Stjepan Mesić položio je u nedjelju, u povodu svečanosti obilježavanja 15. obljetnice Oružanih snaga RH, vijence na grob svojega prethodnika dr. Franje Tuđmana. Posljednji put Mesić je to učinio u veljači 2000., dan nakon što je izabran za predsjednika države, a nedjeljni posjet grobu prvoga hrvatskog predsjednika prvi je u njegovu drugom mandatu. To je, ujedno, i prvi put da je Mesić vijenac na Tuđmanov grob položio istoga dana kada i premijer Ivo Sanader te predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Na pragu ulaska u NATO

- Tuđman i ja politički smo se razišli, no neke važne projekte napravili smo zajedno. Ovo je značajna obljetnica i zato sam došao položiti vijenac - istaknuo je na Mirogoju predsjednik Mesić. Komentirajući aktualno stanje u Oružanim snagama, on je ustvrdio da je Hrvatska prije 15 godina stvorila vojsku iz ničega, te da se danas nalazi na pragu ulaska u NATO i ostvarenju strateškog cilja, pristupa Europskoj uniji.

Vijence na Tuđmanov grob i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja položilo je i izaslanstvo Vlade na čelu s premijerom Ivo Sanaderom koji je naglasio da se na 15. obljetnicu osnutka Oružanih snaga sjećamo onih koji su sudjelovali u stvaranju i obrani Hrvatske.

Ponosni na Hrvatsku vojsku

- Možemo biti ponosni na ono što je napravio hrvatski narod, a posebno Hrvatska vojska. Ponosni smo na dane prije 15 godina koji nam trebaju služiti kao inspiracija za buduća vremena - zaključio je Sanader.

U Vladinu izaslanstvu bili su i potpredsjednici Jadranka Kosor i Damir Polančec, ministar obrane Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, ministar znanosti Dragan Primorac, ministar kulture Božo Biškupić te ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić. Vijence kod Središnjeg križa i na grobu dr. Franje Tuđmana položilo je i izaslanstvo Sabora predvođeno predsjednikom Vladimirom Šeksom.

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Južnokorejski turisti zamalo omeli protokol

Neposredno uoči Mesićeva polaganja vijenca pred Tuđmanov grob pristigla je kolona od pedesetak južnokorejskih turista. Iz mirogojskih aleja odmah su istrčali pripadnici osiguranja u civilu i u posljednji trenutak spriječili da neočekivani prolaznici ’naoružani’ fotoaparatima onemoguće prilaz grobu prvoga hrvatskog predsjednika.

Kalinić posjetio obitelj Tuđman

Bandićev pročelnik za kulturu i dragovoljac Domovinskog rata Pavle Kalinić u nedjelju je, umjesto odlaska na svečano postrojavanje u Kranjčevićevu ulicu, posjetio obitelj prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Bivši SDP-ov zastupnik, časnik HV-a, ratni vojni invalid i jedan od gardista koji je sudjelovao na prvom postrojavanju postrojbe ZNG-a 1991. godine na stadionu NK Zagreb potvrdio nam je samo da je "u povodu Dana državnosti dobio privatni poziv obitelji Tuđman", te da mu se odazvao, odbivši preciznije govoriti o detaljima tog posjeta.

Politički kuloari odmah su se pozabavili spekulacijom da se Kalinić u društvu Tuđmanovih (pretpostavlja se supruge Ankice) našao kao izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Drugi scenarij pak kaže da je Kalinić kod obitelji prvog hrvatskog predsjednika, koja nikada nije bila sklona prihvatiti premještanje Dana državnosti s 30. svibnja na drugi datum, boravio kao pripadnik jedne od braniteljskih udruga.

Zanimljivo je da Miroslav Tuđman, s kojim smo razgovarali u nedjelju u poslijepodnevnim satima, za taj posjet uopće nije znao.

- Ne znam kod koga je bio, znam samo da kod mene doma nije - izjavio je Tuđman.