Jutarnji list: 29. 05. 2006.

Još godina odgode za ulazak u EU?

Piše: Petar Rosandić

Ministri vanjskih poslova EU zatražili stanku za razmišljanje o budućnosti

Ministri vanjskih poslova članica EU završili su dvodevni sastanak u samostanu austrijskog Klosterneuburga posvećen Ustavu EU odlukom da za još jednu godinu produlje “stanku za razmišljanje o budućnosti Ustava”, objavljenu u lipnju 2005., nakon što je Ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Više europskih političara, među kojima i povjerenik EK za proširenje Olli Rehn, ovih su dana naglasili da ulazak Hrvatske u EU ovisi i o usvajanju Ustava jer Sporazum iz Nice ograničava EU na 27 članica. Rehn je prognozirao da bi, ako problem Ustava bude riješen, realna godina za Hrvatsku mogla biti 2010. Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je da će tražiti da se odredi datum ulaska naše zemlje u Uniju, “čim to bude primjereno” i čim Hrvatska ispuni sve tražene uvjete.

Prema zaključcima sastanka u Klosterneuburgu, ključnu ulogu u planiranju “voznog reda” za prihvaćanje Ustava EU trebala bi dobiti Njemačka koja početkom 2007. preuzima predsjedanje Unijom.

- Sredinom 2007. Njemačka će donijeti konkretan prijedlog i intenzivirati raspravu, a nadamo se da ćemo Ustav usvojiti 2009. godine - rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, dok su se njegove kolege iz Francuske i Nizozemske ustručavale prognozirati godinu. Ustav je dosad ratificiralo 15 od 25 članica, a ostalo je nejasno hoće li se Ustav mijenjati ili će EU stvoriti okvir za novo proširenje samo izmjenom postojećih sporazuma.  

Iako je nizozemski šef diplomacije Bernard Bot relativizirao svoju nedavnu izjavu da je “Ustav mrtav” rekavši da “to ne treba shvaćati doslovno”, Bot je naglasio da će se Nizozemska zauzimati za izmjene u tekstu Ustava, slijedeći tako volju većine svojih građana koji su prošle godine odbili sadašnji tekst.