Slobodna Dalmacija: 28. 05. 2006.

OBNOVA - MARIN KRIZMANIĆ, SADA VEĆ BIVŠI PREDSJEDNIK VUKOVARSKOG HNS-a, OPTUŽUJE:

’Novac za Vukovar Radimir Čačić je prebacio Varaždinu’

TAJNI RAČUN Novac za obnovu Vukovara je stavljan na tajni račun a uvjeren sam da je taj novac završio u Varaždinskoj županiji od koje je Čačić napravio Kaliforniju - govori Krizmanić, koji je podatke o malverzacijama dao MUP-u u Zagrebu od kojega očekuje i pokretanje istrage

VUKOVAR - Nakon što je središnjica HNS-a raspustila Izvršni odbor vukovarskog ogranka, svi su njegovi članovi, njih nešto više od stotinu, napustili stranku. Povod takvoj odluci je, tvrdi sada već bivši predsjednik vukovarskog HNS-a Marin Krizmanić, nekorektan odnos ljudi iz središnjice, prije svih Radimira Čačića, a zatim i predsjednice stranke Vesne Pusić.

"Poligon za pranje novca"

- U stranci je dogovoreno da ogranci rade autonomno i mi smo u Vukovaru istraživali na koji je način trošen silni novac za koji se govori da dolazi u ovaj grad. A onda smo došli do zaključka da je Fond za obnovu i razvoj Vukovara, od kada je na njegovu čelu bila neiskusna Dijana Galić, poligon za pranje novca - kaže Krizmanić i dodaje da je predsjednicu Fonda postavio tadašnji ministar obnove Radimir Čačić.

Bivši lider vukovarskih narodnjaka tvrdi kako je resorno ministarstvo dostavljalo naloge za odobrenje novca, a da je od toga u Vukovar stvarno stizala samo polovica a ponekad čak i manje sume. To se, prema njegovim riječima, događalo u slučajevima osiguranog novca za obnovu Vukovara, zatim od prodaje challengera, obnove Vukovarskog tornja te brojnim drugim slučajevima.

- Novac je stavljan na tajni račun, a uvjeren sam da je taj novac završio u Varaždinskoj županiji od koje je Čačić napravio Kaliforniju - govori Krizmanić, koji je podatke o malverzacijama dao MUP-u u Zagrebu od kojega očekuje i pokretanje istrage.

Do sukoba središnjice i vukovarskog ogranka HNS-a u stvari je došlo nakon što je Čačić odlučio smijeniti predsjednika županijskog HNS-a, čemu su se Vukovarci jedini usprotivili. Posebno ih je razočaralo stajalište predsjednice stranke koja je nakon što je izviještena o svim događanjima samo poručila da stvari ostanu unutar stranke a da će ona "vidjeti" s Čačićem. Nakon toga uslijedilo je raspuštanje izvršnog odbora uz obrazloženje da se slabo radi.

Blizu prelaska Glavašu

- Takvo me stajalište Vesne Pusić razočaralo. Dobio sam podršku cijelog ogranka i svi smo odlučili napustiti stranku - pojašnjava Krizmanić napominjući kako pregovara s mnogim strankama, no za sada je najbliži nedavno osnovanoj stranci proizišloj iz istoimene Glavaševe udruge a čiji je predsjednik Krešimir Bubalo.

Krizmanić, međutim, dodaje da u slučaju da svi pregovori propadnu bivši vukovarski ogranak HNS-a ide na formiranje udruge koja će se boriti za Vukovar.

Tomislav PRUSINA

Vesna Pusić: Smiješne optužbe

- HNS je još prije mjesec i pol dana raspustio stranačku podružnicu u Vukovaru jer je njezin predsjednik Marin Krizmanić unutar stranke pokušao provoditi Glavaševu politiku. Mislim da je i za njega i za birače bolje da je sada i javno pristupio opciji kojoj zapravo pripada - ustvrdila je predsjednica Vesna Pusić, nazvavši optužbe po kojima je Radimir Čačić, uz njezino prešutno odobrenje, novac za obnovu iz Vukovara preusmjerio prema svojoj županiji - smiješnim.