Večernji list: 29. 05. 2006.

V. Šeks izrazio zadovoljstvo Mesićevim posjetom grobu prvog hrvatskog predsjednika

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, sudjelujući danas u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2", izrazio je zadovoljstvo što se predsjednik Republike Stjepan Mesić danas, u povodu Dana Oružanih snaga RH, po prvi put službeno pridružio državnim izaslanstvima (Hrvatskog sabora i Vlade) i koja su položila vijence na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

"To je razumna i pozitivna gesta predsjednika Mesića", ocijenio je Šeks, istaknuvši da je prvi hrvatski predsjednik, dr. Tuđman, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH u ogromnoj mjeri zaslužan za stanje Oružanih snaga RH.

Odgovarajući na upite o tzv. 'slučaju Glavaš', predsjednik Hrvatskog sabora ponovio je da kao (nekadašnji) predsjednik Kriznog štaba nije imao nikakvih spoznaja o bilo kakvim umorstvima s kojima bi se u to vrijeme, na bilo koji način povezivao Branimir Glavaš, a kojega se sada sumnjiči za ratni zločina protiv civilnog stanovništva 1991. u Osijeku.

Rekao je i da, iako je bio predsjednik Kriznog stožera, Glavašu nije bio nadređen u vojnom dijelu, odnosno da mu je "u dijelu kad je bio u vojnoj funkciji" nadležan bio vojni zapovjednik stožera.

U dijelu mogućih zločina za koje se Glavaš tereti, nema prema nikome nikakve subordinacije, rekao je Šeks.

Naveo je i da nije bio nadređeni Tomislavu Merčepu, te potvrdio kako je imao određenog udjela da ne dođe do Merčepove likvidacije. "Postojale su snažne indicije da ga jedna skupina u Vukovaru želi ubiti", rekao je Vladimir Šeks, ne iznoseći pojedinosti o toj skupini.

Predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je kako ne razmišlja o povlačenju zbog nekakvih teza o "sivoj zoni odgovornosti za događaje s početka 90-tih", a koje, ocijenio je, "svakih nekoliko godina podgrijavaju isti konstruktori.

"Neću biti žrtveni jarac jedne inscenacije", rekao je Šeks, navodeći da bi bilo krajnje nekorektno da se iskonstruira teza da je treći čovjek u državi pod hipotekom moguće odgovornosti za ratni, odnosno neki drugi zločin, radi čega bi ga trebalo staviti na led.

Predsjednik Hrvatskog sabora u emisiji HTV-a također je naveo kako postoje snažni dokazi da njegov sin Domagoj u Indiji nije umro nesretnim slučajem, nego da je riječ o umorstvu.

Indijska policija, Interpol i druge policije koje su sudjelovale u istrazi došle su do rezultata, odnosno odustalo se od teze o nesretnom slučaju, objasnio je Vladimir Šeks.

(Hina)