Večernji list: 29. 05. 2006.

SAM PROTIV SVIH Zbog spomenika dr. Anti Starčeviću upitna osječka vlast

Đapić: Ili poprsje, ili ode koalicija

Autor: Željka RAČKI-KRSTIĆ

Gradonačelnik Osijeka Anto Đapić nikako da za svoju ideju o gradnji spomenika dr. Anti Starčeviću na istoimenome središnjem trgu dobije podršku javnosti ili barem koalicijskih partnera. Prvo je odbio ideju osječko-baranjskoga župana Krešimira Bubala o anketiranju građana žele li uopće spomenik vrijedan čak 1,4 milijuna.

Potom je progurao ideju na Gradskome vijeću, a onda ga je zateklo izabrano idejno rješenje ocjenjivačkoga suda stube s kojih pada sjena Oca domovine. I dok njegovi koalicijski partneri iz Glavaševa HDSSB smatraju da odluku treba prepustiti stručnjacima, Đapić se ne da. Posljednja će riječ u izboru idejnog rješenja biti njegova. U svome inzistiranju otišao je toliko daleko da je u pitanje došla i koalicijska vlast. Izrekao je i spremnost da napusti koaliciju ne slože li se s njegovim mišljenjem. Na pitanje što ako se ipak ne slože, jasno je uzvratio "Složit će se.

Nemaju izbora!". Politički gledano za vlast u gradu, HDSSB-u trebaju HSP-ovi glasovi pa je jasan Đapićev optimizam. Svoju odlučnost posljednji je put ponovio na subotnjem otvaranju izložbe idejnih rješenja budućeg spomenika. Stube svi mogu zaboraviti. Ante Starčević ili kako oporba voli reći Anto Đapić, dobit će svoj spomenik u obliku poprsja. Pa makar se svi tome protivili!