Slobodna Dalmacija: 30. 05. 2006.

PRVI PLAN RS-a NAKON USPJELOG REFERENDUMA U CRNOJ GORI

Voždovi u Banjoj Luci ŽIVE ZA ODCJEPLJENJE

SRPSKA SLOGA Srpski lideri nastavljaju provoditi svoj plan - privoditi kraju pripreme za referendum u RS o njezinu statusu, ili preciznije, secesiji od BiH. Izjave Milorada Dodika, Dragana Čavića i Mladena Ivanića, potpomognute priopćenjima navodnih nevladinih udruga, posljednjih dana to zorno pokazuju

Piše: Veso VEGAR

Čini se da je konačno i najvećim zagovornicima žurne promjene ustava BiH postalo jasno da od toga prije izbora neće biti ništa. Međutim, teško se s tim mire. A neki, kao srpski lideri, bez obzira na to, nastavljaju provoditi svoj plan - privoditi kraju pripreme za referendum u Republici Srpskoj o njezinu statusu ili, točnije rečeno, secesiji od BiH.

Izjave Milorada Dodika, Dragana Čavića i Mladena Ivanića, potpomognute priopćenjima navodnih nevladinih udruga, posljednjih dana to zorno pokazuju.

Reakcije njihovih saveznika za ustavne promjene SDP-a i SDA-e na vrlo otvorene zahtjeve srpskih vlastodržaca za konačnim razlazom RS-a i BiH, nailaze samo na skolastičke izjave o tome da RS nema pravo organizirati referendum.

Kao da nije bitnija od toga činjenica da jedan narod, srpski, želi izlaz iz BiH.

O tome oni još ništa ne zbore, kao i o poraznoj činjenici za njih da su upravo s ovim srpskim voždovima dogovorili, lobirali i bili spremni u Parlamentu uz pomoć međunarodnih moćnika, progurati paket ustavnih promjena koji bi, da je prošao, dao pravo voždovima za ostvarenje njihove nakane.

Da je vrag odnio šalu, shvatio je Christian Schwarz-Schilling, visoki predstavnik, te odletio u Beograd kako bi objasnio srbijanskim liderima da referendum u Crnoj Gori i nezavisnost Kosova ne mogu biti uzor za najavljeni referendumom u RS.

Dakle, traži pomoć Beograda da urazumi svoje sunarodnjake u Banjoj Luci i privoli ih na ostajanje RS u BiH.

No, to je Sizifov posao. Koordinacija između Beograda i Banje Luke postoji, cilj je jasno postavljen, a sve drugo je pitanje samo taktičkih nijansi.

Poruka svima iz tog centra je da RS mora zadržati izvorni suverenitet u BiH, biti srpski entitet, ili BiH neće biti. Procesi u regiji samo osnažuju njihove zahtjeve i argumentaciju.

Ako Crna Gora može dobiti nezavisnost, a ubrzo i Albanci koji su nacionalna manjina na Kosovu, prema srbijanskom i bivšem jugoslavenskom ustavu, onda ima pravo i srpski narod koji je konstitutivan u BiH.

Ovi srpski zahtjevi otkrivaju pravu sliku o državi BiH. Iako se sve češće govori o potrebi njezina približavanja Europskoj uniji, ili tzv. njezinoj bruxelleskoj fazi, ona se iz daytonske vratila u predratnu. Žurba i jednoglasje sa srpske strane o usvajanju ustavnih promjena bila je motivirana upravo dobivanjem legalnosti organiziranja referenduma u RS o odcjepljenju, što bi omogućio ustav da su promjene usvojene.

Oni s bošnjačke strane koji su sudjelovali u tome i HDZ BiH su svjesno pristali na to ili su totalni politički slijepci.

Nezavisnost za deset godina?

BANJA LUKA - Visoki dužnosnik "G17 plus" Čedomir Antić ocijenio je da će premijer Republike Srpske Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, kao ozbiljni političari koje uvažava međunarodna zajednica, sada ili u idućih 10 godina stvoriti nezavisnu državu Republiku Srpsku, piše podgorički "Dan", a prenose mediji u RS.

Komentirajući stjecanje nezavisnosti Crne Gore, Antić je rekao da srpski narod i njegovi vođe u RS ozbiljno moraju voditi računa o svojim interesima i da se za njih bore po najvećim međunarodnim standardima, a jedan od njih je i pravo na samoopredijeljenost putem demokratskog referenduma.

— Ako međunarodna zajednica njihove stavove ne prihvati sada, nije isključeno da to ne uradi za deset godina — rekao je Antić i ocijenio da će se u RS stvari riješiti na pravi način. Dužnosnik Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je za "Dan" da su dužnosnici RS, prema neslužbenim informacijama, nudili međunarodnoj zajednici cenzus od 90 posto za izjašnjavanje o nezavisnosti.

Premijer RS Milorad Dodik u subotu je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da svaki narod u BiH ima demokratsko pravo odlučivati o svojoj sudbini i da i RS ima legitimno pravo na odcjepljenje od BiH orgniziranjem referenduma. On je istaknuo da možda u međunarodnoj zajednici sada to ne dopuštaju, što ne znači da u budućnosti to neće dopustiti.

A. MACANOVIĆ