Vjesnik: 30. 05. 2006.

Hrvatska u Rigi očekuje jasan signal da će pozivnica stići 2008.

Veleposlanici zemalja članica NATO-a isticali su da je Hrvatska daleko odmakla u pripremama za članstvo, pogotovu u odnosu na Makedoniju i Albaniju

BRUXELLES - Sjevernoatlantsko vijeće, kojeg čine veleposlanici zemalja članica NATO-a, iznimno je visoko ocijenilo napredak Hrvatske u ispunjavanju za članstvo u NATO-u, izjavili su u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević.

»Općenito se ističe vrlo velik napredak u ispunjavanju političkih, gospodarskih i obrambenih kriterija«, izjavila je ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović nakon sastanka sa Sjevernoatlantskim vijećem i glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom. Govoreći o očekivanjima od sljedećeg summita NATO-a u studenom ove godine u Rigi, ministrica Grabar-Kitarović je rekla kako se nada »snažnoj i jasnoj poruci u pogledu budućeg članstva Hrvatske u NATO-u te jasan vremenski okvir«.

Ministar Rončević je istaknuo da je NATO pohvalio činjenicu što je Hrvatska prošle godine donijela strateški pregled obrane i izradila dugoročni plan razvoja oružanih snaga za razdoblje od 2006. do 2015.

Njime je predviđeno da će Hrvatska 2010. moći iz proračuna za obranu izdvajati dva posto BDP-a, što je veličina koju preporučuje NATO te da će oko 2015. u međunarodnim mirovnim misijama moći sudjelovati s oko 700 vojnika. Prema tom planu, Hrvatska bi na kraju projiciranog razdoblja trebala imati 16 tisuća djelatnih vojnih osoba.

U izradi plana vodilo se računa i o socijalnoj dimenziji, budući da predviđa znatno smanjenje broja zaposlenih, kazao je Rončević. Ministar Rončević posebno je istaknuo da je dugoročni plan razvoja oružanih snaga dobio pozitivnu recenziju Ekonomskog instituta u Zagrebu, koja pokazuje da je plan financijski održiv.

Kao jedan od najvećih izazova, ministrica Grabar Kitarović je istaknula podizanje potpore hrvatske javnosti za članstvo u NATO-u. »Naša istraživanja govore da je trećina građana za članstvo u NATO-u, trećina protiv, a trećina nema izražen stav. To je odraz nedostatka informacija, ali i percepcije da ne postoji izravna prijetnja sigurnosti Hrvatske«, rekla je ministrica te dodala da se »o prednostima članstva u NATO-u ne možemo govoriti u kontekstu broja vojnih baza i broja vojnika, nego u kontekstu sigurnosti stranih ulaganja, otvaranja radnih mjesta, većeg tržišta itd.« Ministrica je rekla da su veleposlanike NATO-a zanimali podaci o reformi pravosuđa, povratku izbjeglica i prognanika.

Ovo je zadnji sastanak s NATO-om prije summita u Rigi, koji neće biti posvećen proširenju Saveza, ali Hrvatska očekuje signal da bi mogla dobiti pozivnicu na idućem summitu 2008. Kako se doznaje, veleposlanici zemalja članica su u svojim istupima isticali da Hrvatska treba dobiti jasan i snažan signal, te da je daleko odmakla u pripremama za članstvo, pogotovu u odnosu na druge dvije aspirantice Makedoniju i Albaniju. [Hina]