Jutarnji list: 30. 05. 2006.

Del Ponte: Bajić mi je pustio snimku Gotovinina razgovora s Tenerifa

Pišu: Merita Arslani, Ivanka Toma

Nekoliko dana prije 3. listopada, kada je Carla Del Ponte dala pozitivno mišljenje o suradnji Hrvatske s Haagom, Mladen Bajić joj je u Zagrebu pustio snimku razgovora Ante Gotovine s nekim u Španjolskoj.

Gotovinu su pratili i snimali telefonske razgovore s njegova mobitela, a Del Ponte i Bajić bili su sami u prostoriji kada joj je Bajić pustio snimku s kasete. Za Carlu Del Ponte više nije bilo nikave dvojbe da Hrvatska doista rješava slučaj Gotovina. Telefonski razgovor u kojem se jasno razabirao Gotovinin glas samo je bio potvrda da u već pripremljenom izvješću, koje je 3. listopada prošle godine podnijela u Luxembourgu, treba reći da hrvatska Vlada u potpunosti surađuje s Haaškim sudom.

Ovaj trenutak najznačajniji je dio filma “Carlina lista” švicarskog redatelja Marcela Schüpbacha te potpuno novi detalj o Gotovininu uhićenju koje Del Ponte prepričava Schüpbachu, a moći će se vidjeti u filmu koji će premijerno biti prikazan na filmskom festivalu u Locarnu u kolovozu.

Schüpbach nije smio prisustvovati tom trenutku, ali ipak ima zabilježeno kako Carla Del Ponte i Mladen Bajić zatvaraju iza sebe vrata i raspravljaju o informaciji o kojoj je ovisila sudbina cijele države. Na konferenciji za novinare 30. rujna 2005., koja je prethodila, Del Ponte je dovela u zabludu ne samo hrvatsku, nego i europsku javnost, jer je izjavila da je razočarana što Gotovina još nije uhićen. Ta izjava nije bila slučajna, jer je informaciju da je Gotovina lociran trebalo sakriti baš od svih.

Prvu vijest da je Gotovina preko Joze Grgića lociran na Tenerifima Del Ponte je dobila tri dana prije dolaska u Zagreb. Tu vijest priopćio joj je Bajić. Zbog važnosti i opreza Bajić se nije mogao osloniti na uobičajenu liniju, nego je glavnu tužiteljicu nazvao s posebno zaštićenog telefona. Kada je za tri dana u Zagrebu ostala s njim u četiri oka, bilo joj je važno osigurati da se akcija sigurno i dobro provede.

Upravo je zbog toga na sastanku s hrvatskim državnim vrhom od predsjednika Mesića i premijera Sanadera zatražila da izjave kako podržavaju Bajića i sve službe koje su radile na tom slučaju. Težinu te izjave razumjeli su samo oni koji su znali da je Gotovina lociran. U tom času to su znali Mesić, Sanader, Bajić i Karamarko.

Marcel Schüpbach prepričao nam je prošlog vikenda u svojem studiju u Lausanni trenutke kada je Carli Del Ponte objavljena vijest da je Ante Gotovina uhvaćen i burno razdoblje od dva mjeseca koja su prethodila njegovu sprovođenju u Haag.

- Moj kolega Jean Louis Porchet i ja pratili smo Carlu Del Ponte šest mjeseci i snimali sve što se događalo iza kulisa Haaškog suda. Dvadesetog svibnja prošle godine počeli smo sa snimanjem i pratili smo je na njezinim putovanjima u Zagreb, Beograd, Podgoricu, New York, Luxembourg i ostalim gradovima.

Najvažniji trenutak bio je kada je hrvatska Vlada locirala Antu Gotovinu, o čemu su obavijestili Carlu Del Ponte. Prva najava o njegovoj lokaciji bila je početkom rujna, a već krajem mjeseca Carli je pušten snimljen telefonski razgovor u kojem se čuo Gotovinin glas.

Carla Del Ponte je dva mjeseca dobivala redovne tjedne izvještaje hrvatske Vlade u kojima su je obavještavali o Gotovininu kretanju i cijelo vrijeme se čekao pravi trenutak kada će uhvatiti Gotovinu - ispričao je Marcel Schüpbach.

Schüpbach nije bio na Tenerifima u trenutku kada je Gotovina uhvaćen, nego je bio s Del Ponte u Beogradu kada su joj javili tu vijest. Kako kaže, Del Ponte je bila presretna kada su je obavijestili o Gotovini.

- Samo se nasmijala kada su joj rekli, što je također jedna vrlo upečatljiva scena u filmu. Bila je zaista presretna kada je čula tu vijest i mislim da bi za nju bila katastrofa da Gotovina nije uhvaćen - istaknuo je Schüpbach. Dokumentarni film “Carlina lista” otkrit će sve što se događalo prilikom dolazaka Carle Del Ponte u zemlje bivše Jugoslavije, a što nije bilo u medijima.

- Prvi će se put moći vidjeti koliki su bili politički pritisci na Carlu Del Ponte, pogotovo u trenucima kada je izgledalo da nikoga ne može dovesti u Haag. Tada joj je strašno počeo padati kredibilitet pred dužnosnicima EU i prije bilo kakvih naznaka o tome gdje je Gotovina, Del Ponte je počela koristiti i svoje političke sposobnosti.

U njezinu poslu ima mnogo više politike nego pravosuđa, što se najbolje može vidjeti u scenama u kojima Carla Del Ponte razgovara s predsjednicima i premijerima - rekao je Schüpbach.

Kako smo imali prilike vidjeti po snimkama koje nam je Schüpbach pustio u Lausanni, Del Ponte je rijetko bila škrta na riječima kada je trebala “oprati” vladine dužnosnike, posebno u Beogradu. - Svi vi koji sjedite za ovim stolom ste hipokriti. Prvo mi kažete da znate gdje je Mladić, a kasnije da ne znate. Servirate mi laži - riječi su Carle Del Ponte Koštunici.

Dužnosnici Haaškog suda nisu, kaže Schüpbach, izbacili nijednu scenu iz filma niti su bilo što mijenjali.

U filmu nema ni jedne namještene scene

Carla Del Ponte prvo je zatražila da pogleda filmove koje je Schüpbach do tada snimio i brzo je stigla potvrda iz Haaga za snimanjem. - Jedino nismo smjeli prisustvovati nekim sastancima koji su se vodili iza zatvorenih vrata. Nikada do tada nisam vidio Carlu Del Ponte i ostavila je dojam da je vrlo profesionalna i da sigurno nikada neće odustati od lova na ratne zločince.

U filmu nema nijedne namještene scene, ništa nismo ponavljali i nismo joj govorili što da radi. Carla Del Ponte ni u jednom kadru nije glumila, ona je ono što stvarno i jest - glavna haaška tužiteljica. Ona praktički nema privatni život, njezin posao je njezin život - istaknuo je Schüpbach.

Čak i da su htjeli snimati bilo što privatno o Carli Del Ponte, Schüpbach i njegov kolega to ne bi ni mogli zbog ugovora o tajnosti podataka koji su potpisali. - Ovo nije film koji glorificira Carlu Del Ponte - zaključio je Schüpbach.

Početak u Srebrenici, kraj u New Yorku

Film “Carlina lista” počinje scenom iz Srebrenice 11. srpnja prošle godine na obljetnici srebreničkog masakra, kada je Carla Del Ponte odbila doći. - Del Ponte nije htjela doći s nama jer joj je, barem nam je tako rekla, neugodno se pojaviti pred tim ljudima dok su Karadžić i Mladić na slobodi - rekao je Marcel Schüpbach.  Karadžić i Mladić su, istaknuo je Schüpbach, glavni cilj Carle Del Ponte, a ne Ante Gotovina, kako se često misli.

- Možda je u Hrvatskoj izgledalo da je Del Ponte opsjednuta Gotovinom, ali njezin cilj su ova dvojica. U stvari, ona želi sve ljude s liste, ali Karadžića i Mladića smatra najodgovornijima za ratne zločine.

Posebno je frustrirana zbog situacije oko Mladića jer je uvjerena da dosta ljudi u Srbiji zna gdje se on skriva. Za Karadžića je malo drukčije. Mislim da Del Ponte nema apsolutno nikakvih saznanja o njegovoj mogućoj lokaciji - ispričao je Schüpbach. Kraj filma također je prilično upečatljiv i završava scenom u kojoj Carla Del Ponte podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti u New Yorku, gdje pokušava objasniti zbog čega su Karadžić i Mladić još na slobodi.   (M. Ar.)