Slobodna Dalmacija: 30. 05. 2006.

Što je Tuđman Mesiću?

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ

Predsjednik Republike Stjepan Mesić poklonio se u nedjelju, nakon punih šest godina, na grobu svojeg prethodnika i velikog političkog protivnika Franje Tuđmana. Istoga dana bivši SDP-ov zastupnik i Bandićev pročelnik za kulturu Pavle Kalinić odbio je sudjelovati u postrojavanju na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj. Umjesto na terenu gdje je bio prije 15 godina, on je posjetio Tuđmanovu suprugu Ankicu.

Tuđmanovom revivalu tu, dakako, nije kraj. Prije nekoliko tjedana HDZ je odlučio izdvojiti pola milijuna eura za uređenje stare škole u rodnom mjestu svojeg osnivača i prvog hrvatskog predsjednika. Zgradu je općina, ima tome šest godina, dodijelila stranačkoj zakladi Hrvatskog državnog zavjeta, no ona je donedavno zjapila prazna. Sve dok se u HDZ-u nisu dosjetili da je Franjo Tuđman, nakon svih haaških i antihaaških obrata, splitskih riva, noraca i gotovina, budaka i francetića, glavaša i antiglavaša, ostao jedina sigurna ikona na HDZ-ovoj zastavi, i odlučili ju egzaktno pritefteriti na svoj stranački stijeg.

Pavle Kalinić oduvijek je volio provocirati javnost, Bandić nikad nije krio sklonost ka živopisnim ideološkim izletima netipičnim za prosječnog SDP-ovca, pa njihov aranžman s Tuđmanovom obitelji nikoga ne bi trebao pretjerano čuditi. Pravi misterij predstavlja jedino odlazak Stjepana Mesića na Tuđmanov grob, i to ne zbog toga što se na njemu (ovaj put pod budnim očima čitave javnosti) pojavio - mrtvima, kaže narod, uvijek treba odati dužnu počast - nego zbog činjenice da je to učinio upravo sada. Je li tome pridonijelo već poslovično medijsko pobrojavanje obljetnica Tuđmanovih rođendana i smrti na kojima nije posjetio prostor iza mirogojskih arkada? Tihi pakt sa Sanaderom koji njeguje već neko vrijeme? Ili oboje? Teško je reći. Mesić, sa 72 godine na leđima i drugim predsjedničkim mandatom, više nema imperativ koketiranja s emocijama mase. O Tuđmanu je rekao sve što je imao za reći, pa ovaj odlazak podsjeća zapravo na poklon čovjeku s kojim je zajedno radio i s kojim se politički razišao.