Večernji list: 30. 05. 2006.

SLUČAJ OSIJEK Nastavlja se rat bivših prijatelja zbog događaja iz 1991.

Glavaš: Šeks laže da ništa nije znao

Autor: Mladenka ŠARIĆ

Isprovociran tvrdnjom predsjednika Sabora Vladimira Šeksa da mu u vrijeme ubojstava u Osijeku nije bio nadređen jer je s mjesta šefa Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju otišao potkraj kolovoza 1991., Branimir Glavaš proslijedio nam je dokument kojim dokazuje da je sredinom rujna 1991. Šeks još bio na čelu tog stožera. Šeks je, naime, 11. rujna 1991. u svojstvu predsjednika Kriznog stožera za istočnu Slavoniju i Baranju potpisao punomoć kojom ovlašćuje jednog službenika Sekretarijata za narodnu obranu Osijek da preuzme materijal i opremu.

Papiri za istragu

Glavaš kaže da ima niz dokumenata koje čuva za istražni postupak, a ovaj je odlučio predočiti zbog Šeksovih nekorektnih izjava. Glavaš drži da se već iz ovog dokumenta može zaključiti tko je kome bio nadređen.

Upozoravanjem na zapovjedni lanac koji je postojao 1991. i poslije ne želim Šeksu natovariti inkriminaciju koja se pripisuje meni. Činim to jer mi je smiješno i jadno da se danas, 15 godina nakon rata, ponaša kao da je sve pratio s TV ekrana u Zagrebu iako se godinama hvalio svojom ratnom prošlošću, činom generala HV-a i ponosno isticao svoje predsjednikovanje Kriznim stožerom kaže Glavaš.

Nečista savjest

Nastavlja da Šeks sam izjavljuje kako je Glavaš bio član Kriznog stožera kojemu je on bio predsjednik i dodaje kako je jasno da ga kao sekretara za narodnu obranu nije mogao smijeniti Šeks jer je ta civilna funkcija bila u ingerenciji Skupštine općine Osijek.

Koga Šeks misli zavarati tvrdnjama da ništa nije znao i ništa nije mogao poduzeti? Sramno mi je njegovo bezočno laganje da je u Osijeku bio samo do kolovoza 1991. Sramno je što laže da nije bio u Kriznom stožeru kad je ubijen Čedomir Vučković. Tijekom istražnog postupka svjedoci će potvrditi da je u Krizni stožer došao u vrijeme očevida. Nije mi jasno što će mu laži kad je taj slučaj prijavljen policiji i istražnom sudu i ništa nije prikriveno kaže Glavaš, ističući da će otkloniti optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Očito je da Šeksova savjest nije čista. Inače ne bi prao ruke kao Poncije Pilat od svega vezanog uza svoju ulogu u ratu na istoku Hrvatske od 15. listopada 1990. do 30. rujna 1991. godine. No, stvarna uloga V. Šeksa bit će predmetom obrade mjerodavnih tijela kaže Glavaš.

Tuđman raspustio stožere, Vlada imenovala povjerenike

  Šeks ne opovrgava da je potpisivao papire i u rujnu 1991. godine. Predsjednik Tuđman je 27. kolovoza 1991. raspustio regionalne krizne stožere i ljude koje je u njih imenovao, kaže, ali Vlada je donijela Odluku o imenovanju povjerenika za koordinaciju općinskih kriznih stožera. Šeks je bio povjerenik za Vukovar, Vinkovce i Osijek. To što se potpisivao kao šef Kriznog stožera stvar je formalnosti, kaže. Odbacujući da je zapovjedno odgovoran, Šeks kaže da je Glavaš bacio sumnju na njega, ali mu se to može vratiti kao bumerang. Skretanjem pozornosti na drugoga neće eskulpirati sebe od odgovornosti zaključuje.