Vjesnik: 30. 05. 2006.

Problem europskog ustava neće se odraziti na status Hrvatske

EU će vrlo skoro, a dali su rok do 2009. godine, riješiti pitanje ustava, no neovisno o tome, Hrvatska ima mogućnost kroz amandmane priključiti se kao 28. članica

GORIČAN - »U Europi postoji ozbiljan problem, a to je da se zemlje članice Europske unije, njih 25, a vjerojatno i 27 s Rumunjskom i Bugarskom, moraju dogovoriti što će biti s ustavom. Duboko sam uvjeren, poznavajući europske prilike i EU, da se to neće odraziti na status Hrvatske i na naš put prema Uniji. EU će vrlo skoro, a dali su rok do 2009. godine, riješiti pitanje ustava, no neovisno o tome, Hrvatska ima mogućnost kroz amandmane priključiti se kao 28. članica. Kad tako ne bi bilo, EU sigurno ne bi donosio odluke u korist Hrvatske«, kazao je premijer Ivo Sanader u ponedjeljak u Goričanu komentirajući stav ministara vanjskih poslova EU-a o potrebi produljenja »razdoblja razmišljanja« o europskom ustavu.

Sanader je dodao i da EU tada ne bi donosio odluke o početku pregovora kao ni o pregovaračkom okviru u kojem jasno i nedvosmisleno stoji kako je cilj pregovaranja punopravno članstvo Hrvatske u Uniji.

»Za Hrvatsku je najvažnije kvalitetno riješiti pitanje pregovora, a nakon toga je samo pitanje tehnike kako ući u EU«, rekao je hrvatski premijer.

Sanader je u Goričanu otvorio novi pogon tvrtke Arteferro Dohomont vrijedan 20 milijuna kuna. Tvrtka se bavi preradom željeza, izvozi oko 80 posto svojih proizvoda i zapošljava 140 radnika.

Sanader je tom prigodom napomenuo da u Hrvatskoj nema dovoljne pokrivenosti uvoza izvozom. Da bi se to promijenilo, utvrđen je niz mjera potpore poduzetnicima, a ovaj će tjedan u Šibeniku biti najavljene i nove mjere Ministarstva gospodarstva za izvoz.

Problem je, kazao je premijer, i u deficitarnim zanimanjima i zanatima. »Trebamo točno procijeniti koja nam zanimanja u budućnosti trebaju i onda se usredotočiti na njihovu izobrazbu. Zato razmišljamo i o produljenju obveznog školovanja za dvije ili tri godine«, istaknuo je Sanader.

Hrvatski premijer boravio je i u Čakovcu, gdje je otvorio sustav za odvodnju otpadnih voda vrijedan oko 35 milijuna kuna. U Međimurju se trenutačno na kanalizaciju može priključiti tek 20 posto stanovništva. Kanalizacija je, osim u Čakovcu, sagrađena još samo u Donjem Kraljevcu, Prelogu, Kotoribi, Murskom Središću i Vratišincu.

Mihaela Zagoršćak