Nacional: 30. 05. 2006.

SANADER I ŠEKS: KOLIKO JOŠ U TANDEMU?

Piše: Srećko Jurdana

Međunarodna akademska zajednica definitivno je zadnjih dana utvrdila da je jaje nastalo prije kokoši. Ta dobra vijest za svijet spoznaje mogla bi postati loša vijest za Radmanov institut, koji je naglo ostao bez svoga ključnoga predmeta istraživanja. Jaje ili kokoš? Dilema je riješena. Glavaš ili Šeks? Ni moderna znanost ne pronalazi odgovore na sva pitanja. Je li Šeks - uz Tuđmana - bio primordijalno političko jaje iz kojeg se u Slavoniji tijekom rata razvila divlja kokoš u formi Glavaša? Ili je Šeks ipak funkcionirao kao autonomni pijetao koji s Glavaševom životinjskom farmom nije imao bliske veze?

Siva eminencija ratnih zločinaca?

Gospodina Šeksa događaji neprestano guraju u fokus javne scene, iako on pokušava ostati koliko-toliko nedodirljiv u intimi svoga saborskoga peradarnika. Netom što se prigušila afera s Glavašem i ratnim zločinima pod njegovim patronatom, već je ponovno izbila afera s Merčepom, u kojoj Šeks također igra važnu karakternu ulogu. Pitali su ga na televiziji - u emisiji u kojoj mu samoživi voditelj nije dopuštao da završi misao - kako se te hipoteke ratnih zločina odražavaju na njegovu političku funkciju. Kako netko može funkcionirati kao predsjednik parlamenta, i neprestano se u isto vrijeme braniti od tvrdnji da je bio siva eminencija slavonskih ratnih zločinaca, čovjek koji im je mogao izdavati naredbe? Jednostavno, odgovara Šeks. Sve su to laži i podvale. Formirala se u Hrvatskoj nekakva urotnička skupina koja ga želi eliminirati iz politike putem nametanja krivnje za ratni terorizam u Slavoniji, ali neće im to proći, jer on je nedužan kao proljetna biljka.

Naknadna krivotvorenja povijesti

Na licu mu se vidi da u sebi bukti, no trudi se ostati pribran iako zapravo nije u stanju logično odgovoriti ni na jedno ratno pitanje bez opasnosti od vlastite kompromitacije. Tvrdi da se kao tadašnji šef Kriznoga stožera isključivo bavio nekakvim nespecificiranim "koordinacijama", dostavama oružja i uniformi, da prema njemu nije bilo nikakve subordinacije i da ni o čemu nije imao pojma, a policija, vojska, Glavaš i Merčep radili su svoj posao nezavisno od njegovoga ureda. Vjeruje li mu netko? Svi se u ovoj zemlji brane na isti način, ističući svoju nevažnost i ignoranciju. I Pašalić je svojedobno tvrdio kako ništa nije znao i ni za što nije bio zadužen, iako je bio drugi najutjecajniji čovjek u državi. Kakav je smisao funkcije, ako ona ne nosi ni ovlasti ni odgovornost? Po naknadnim krivotvorenjima povijesti ispada da se Tuđmanov glavni politički savjetnik bavio uređenjem vrta oko Tuđmanove rezidencije, i da se šef Kriznoga stožera u obrani istočne Slavonije mogao po značenju i utjecaju poistovjetiti s članom Savjeta Federacije za vrijeme Broza.

Borba protiv sablasti

Vladimir Šeks postao je iznimno ranjiv preko afera Glavaš i Merčep, i nameće se pitanje koliko će ga dugo Sanader još moći držati u svojoj blizini. Čovjek se vidljivo povija pod teretom zbivanja. Njegov mučenički izgled ponekad sugerira da bi mu penzija legla kao melem. S državnoga aspekta, Šeks se pretvara u hodajuću kompromitaciju. Njegova komunikacija s Europom, to je borba protiv sablasti iz vlastite prošlosti. Podtekst njegovih razgovora s međunarodnim predstavnicima mogao bi se dramatizirati na sljedeći način: Ljude su tjerali da piju kiselinu iz akumulatora, dok ste Vi tamo držali vlast, gospodine predsjedniče Sabora; nisam imao pojma o tome, gospodo diplomati, sve su to podmetanja, radije nazdravimo hrvatskome približavanju Uniji.

S druge strane, Sanader baš i nije u položaju da se Šeksa riješi preko noći. Tko će mu ostati? Desničar Andrija Hebrang, koji namješta medicinske natječaje za svoju firmu? Jadranka Kosor osoba o kojo se nema što reći? Kakav god bio, Šeks je ikona HDZ-a, partijski Richelieu iznimno zaslužan za to što se taj HDZ nakon Tuđmanove smrti jednostavno nije raspao, i u sadašnjoj konstelaciji - kad se vladajuća stranka iznutra doslovno trese - njegova eliminacija iz politike ostavila bi prazninu koju Sanader nema kime ispuniti. Sa Šeksom je za Sanadera loše, bez njega još gore.