Jutarnji list: 30. 05. 2006.

Barr za Plivu nudi 2,1 milijardu US$

Pišu: Viktor Vresnik, Andreja Šantek

ZAGREB - Američka kompanija Barr Pharmaceuticals Inc. predvodnik je u utrci za preuzimanje najjače hrvatske farmaceutske kompanije Plive, objavio je danas londonski dnevnik Financial Times, a vijest su odmah prenijele sve agencije.

Barr je za Plivu ponudio 2,1 milijardu USD, što je za 250 milijuna dolara više od posljednje ponude islandskog Actavisa. Actavisova prva ponuda iznosila je 1,6 milijardi, a sljedeća je, naime, uvećana na 1,85 milijardi. Uspije li kupiti Plivu, to bi Barru bio prvi, ulazni korak na europsko tržište generika.

Barr nije Plivi nepoznata kompanija, a FT navodi da su Pliva i Barr prošle godine ušli u zajednički posao pripreme za proizvodnju generičkog lijeka za regulaciju bijelih krvnih zrnaca.

Do kraja ovog tjedna trebalo bi biti poznato i ime poljske farmaceutske kompanije koja upravo ovih dana u Plivi završava due diligence prije nego što objavi svoju ponudu za preuzimanje kompanije. Riječ je, kažu izvori bliski Plivinoj upravi, o kompaniji koja je među najjačim poljskim proizvođačima generika, a njezina današnja vrijednost približna je polovici Plivine.

Iz Plive smo dobili suzdržan komentar da njezin menadžment zajedno sa svojim financijskim savjetnicima Deutsche bank trenutno razmatra niz strateških opcija.

 “U sklopu tog procesa Pliva vodi razgovore s više zainteresiranih strana i u ovom trenutku ne možemo komentirati medijske napise”, piše u priopćenju koje je stiglo iz Ureda za korporativne komunikacije. U utrku za Plivu uključila se, doznajemo, i jedna tvrtka iz Južne Afrike koja je od Plivine uprave zatražila da joj omogući due diligence.

FT navodi kako prevladava mišljenje da Plivina uprava, na čelu sa Željkom Čovićem, daje prednost ponudi Barra budući da bi zadržao veći dio današnjeg menadžerskog tima. Na Zagrebačkoj je burzi danas cijena Plivine dionice po objavi vijesti porasla do 622 kune, gotovo 40 kuna iznad 584,99 kuna po kojoj je cijeni zaključeno trgovanje u petak. Po zatvaranju burze Plivinom je dionicom ostvaren promet od 8,583.430 kuna, uz prosječnu cijenu od 612 kuna po dionici.