Večernji list: 31. 05. 2006.

Dario Kordić iz haaškog ide u austrijski zatvor Graz-Karlau

Autor: DAVOR IVANKOVIĆ, ROBERT PREIS-KLEINE ZEITUNG

Nakon devet godina boravka, od dobrovoljne predaje 1997., u pritvoru haaškog suda, Dario Kordić, srednjobosanski Hrvat osuđen na 25 godina zatvora, u roku od desetak dana bit će prebačen u novi zatvor. Nakon što je potvrđena njegova presuda, Kordića će udomiti Austrija i smjestiti ga u svoj najčuvaniji zatvor.

Izvori u Grazu potvrđuju da će Kordić stići u zatvor Karlau "početkom lipnja". On je već peti zatvorenik prebačen iz Haaga u Graz. Dario Kordić boravit će u "uobičajenoj" tamnici Karlaua, zatvora u južnom dijelu središta Graza i jednog od najvećih u Austriji. Karlau je zatvor za vrlo opasne kriminalce i višestruke prijestupnike. U njemu su samo muški zatvorenici, osuđeni na kaznu zatvora dulju od 18 mjeseci. Karlau je sagrađen još 1584. u sklopu lovišta, a zatvor je postao 1803. godine.

Karlau je moderan

U Karlauu sada boravi oko 550 zatvorenika, smještenih u 380 "soba". Tamnice su namijenjene za boravak jednog do osam zatvorenika. Premda je to zatvor s vrlo dugom tradicijom, u Austriji ga smatraju modernim i vrlo pristojno opremljenim zatvorom. Kao i drugi zatvorenici, Kordić će se moći baviti raznim "slobodnim" aktivnostima. Zatvorenicima je u Karlauu na raspolaganju bavljenje umjetnošću, igranje stolnog tenisa, trčanje, vožnja biciklom, sviranje glazbe, vježbanje.

Radionice i obrti

Mnogi od zatvorenika u Karlauu učlanjuju se u različite radionice i posebne grupe, stoga zatvor i drže suvremenim. Velik broj zatvorenika radi za razna poduzeća, a tijekom boravka u zatvoru mogu postati knjigovesci, pekari, mehaničari, umjetnici, slikari, bravari, kovači, postolari, stolari i tome slično.

Bez obzira na mnoge "humane" aktivnosti i mogućnosti, riječ je o vrlo čuvanom zatvoru, koji se prostire na 4 ha i opasan je visokim, 998 metara dugim zidom. Austrijancima je Karlau znan i po tome što u njemu borave i dvojica okorjelih austrijskih ubojica  Udo Proksch i Franz Fuchs, koji su svojedobno slali ubojita pisma-bombe.

Dopušteni česti posjeti

  Režim posjeta nije strog uobičajeno vrijeme za posjete je utorkom od 7.30 do 14.30, subotom i nedjeljom od 7.30 do 11.30. Ako posjetitelji stižu iz udaljenijih krajeva i država te ako zatvorenik može primati samo ograničen broj posjetitelja, vrijeme posjeta može biti promijenjeno. U pravilu, režim za posjete u drugim zatvorima znatno je slobodniji od stroga pritvorskog režima u Den Haagu.

Dario nakon 9 godina želi promjenu

  Premda oboje teško bolesni, roditelji Darija Kordića, Pero i Rozika Kordić jučer su se vratili iz višednevna posjeta sinu, koji od dobrovoljne predaje provodi već devet godina u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu. 2001. Haaški ga je sud zbog progona bošnjačkog stanovništva osudio na 25-godišnju zatvorsku kaznu, najvišu kaznu izrečenu nekom političkom dužnosniku iz BiH. No Kordić, njegova obitelj i brojni Hrvati iz središnje Bosni uvjereni su u njegovu nevinost. Otac Pero nedavno je za skrivanje dokaza u prilog obrani teško optužio hrvatski politički vrh, posebno predsjednika Mesića – Umorni smo, ali presretni. Od devet ujutro do 17 popodne puna četiri dana imali smo za razgovor i zajedničku molitvu. To je za nas neprocjenjivo bogatstvo – kaže Pero Kordić, koji je sina posjetio 9, a Rozika dva puta.– Plašim se da je za moju suprugu Roziku ovo bio posljednji susret sa sinom – kazao nam je vidno potresen Pero Kordić. – Dario je željan promjene – kaže P. Kordić. Njegova se obitelj plaši novih zatvorskih uvjeta, jer ne znaju koliko će u Grazu imati vremena za posjet. (A. D.)