Vjesnik: 31. 05. 2006.

Prodi za novi tekst europskog ustava

Sadašnji tekst europskog ustava Prodi je proglasio otpisanim i založio se za novi, prihvatljiviji zemljama članicama EU

Prvi posjet Romana Prodija, kao novog talijanskog premijera Bruxellesu prošao je u srdačnoj atmosferi uz znakovite izjave. Prodi, bivši predsjednik Europske komisije i njegov nasljednik José Manuel Barroso izmijenili su osmijehe, ali je Prodi, i pored sve kurtoazije, poslao iz srca Europe i poruke koje su više nego aktualne.

Tekst europskog ustava, onako kako je sada napisan, proglasio je otpisanim i zauzeo se za novi, drukčiji tekst koji će biti prihvatljiviji svim zemljama članicama Europske unije. Rekao je da Unija može funkcionirati i bez ustava, a potrebna je nova inicijativa i optimizam među Europljanima da se dođe do »krunskog dokumenta«.

Francusku i nizozemsku »avanturu« s odbijanjem ustava gotovo da je »zacementirao« pesimističkim pogledom da se tu »više ništa ne da učiniti«.

Barroso je također s diplomatskim smiješkom slušao svog prethodnika, još pod dojmom nedavnih zaključaka donesenih u dvorcu kraj Beča kojima je za godinu dana produžen rok za razmišljanje i usvajanje ustava. Sve je očitije da će se lomiti još mnoga koplja prije nego što ustav bude usvojen i ne nađe kompromisno rješenje.

Iz svega što se posljednjih dana događa s europskim ustavom jasno izdvaja saznanje da je Europa pomalo umorna te da gotovo 500 milijuna stanovnika treba novi zamah i više optimizma za budućnost.

Romano Prodi otišao je i korak dalje zauzevši se da zemlje zapadnog Balkana što prije uđu u EU, kao nova, svježa krv. Upravo bi te novoprimljene zemlje, (Prodi je mislio na deset zemalja koje su već u EU), dvije koje će tek biti primljene (Rumunjska i Bugarska) kao prethodnica zemalja jugoistoka, te zemlje koje tek trebaju ispuniti kriterije, trebale pokrenuti umornu Europu.

Takvo mišljenje nije usamljeno ni među drugim europskim liderima, a poruka je da Europska unija ne smije zatvarati vrata zbog činjenice da ustav nije usvojen. Ona mora naći formu funkcioniranja i u vrijeme dok se još uvijek usuglašava krunski dokument Europe, a realno je da to može potrajati.

Romano Prodi je u Bruxelles donio poruku Italije da snažno ostaje na europskom kursu i da se od ove zemlje ubuduće mogu očekivati inicijative koje bi Europu vukle naprijed. Dok je bio na čelu Europske komisije, za Prodija su mnogi tvrdili da je neodlučan, ali sada, s malim odmakom, svi mu priznaju da je dobro razumio probleme Europe. Kao talijanski premijer, ali i čovjek blizak europskoj administraciji, Prodi može dati novi zamah koji Bruxelles očekuje, i to bi bilo korisno i za Italiju i za EU.

Kad je riječ o Hrvatskoj, inicijative Romana Prodija više su nego dobrodošle. I naša zemlja zastupa stav da europski ustav nije prepreka za proširenje i da Sporazum iz Nice otvara vrata za prijem novih članica. Ustav svi priželjkuju, ali put do njega iz dana u dan je sve dalji.

Jurica Körbler