Jutarnji list: 31. 05. 2006.

Bandić: Tuđman će u Zagrebu dobiti najljepši trg

Pišu: Merita Arslani, Tina Lakić, Ivana Živko

Kada budem osjetio da sam zreo za kandidaturu na određenu političku finkciju u Hrvatskoj, to ću jasno i glasno reći, kao što sam izrekao ambiciju da želim biti gradonačelnik, rekao je Bandić

ZAGREB - Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zaslužuje najljepši trg ili ulicu u Zagrebu - izjavio je to večeras, gostujući u Dnevniku Plus HTV-a, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bandić nije precizirao koju bi točno gradsku lokaciju namijenio Tuđmanu, ali je naglasio kako se oko toga moraju usuglasiti nadležne institucije.

- Prvi predsjednik suvremene Republike Hrvatske zaslužuje najljepši trg ili ulicu u Zagrebu no, mislim da je to ipak stvar dogovora između Grada Zagreba i Vlade. Predsjednik Tuđman zaslužuje konsenzus o mjestu u gradu gdje će biti trajni spomen na njega i njegov rad - izjavio je večeras Bandić.

Inače, ideja da se prema Franji Tuđmanu nazove jedan zagrebački gradski trg ili ulica prvi je put službeno iznesena prije dvije godine na gradskom Odboru za imenovanje, kojim su tada predsjedali Miroslav Rožić, Nenad Ivanković i Zdravko Tomac.

Prijedlog je tada bio da se Rooseveltov trg preimenuje u Trg Franje Tuđmana, međutim ta opcija nije prošla. Naime, struka se usprotivila toj ideji te je nije podržala. Znakovito je da je upravo na preimenovanju Rooseveltova trga u Trg Franje Tuđmana najviše inzistirao Milan Bandić. Kako je taj prijedlog propao, nikada nije ni došao na sjednicu gradske Skupštine.

Na istom je Odboru, međutim, prošao prijedlog HSP-a da Trg maršala Tita dobije Tuđmanovo ime, pa je ta točka došla na sjednicu Skupštine. S obzirom da se na Skupštini za prijedloge može glasati samo za, protiv, ili je potpuno povući s dnevnog reda, Milan Bandić je tu točku odlučio skinuti pa se o njoj nikada nije ni glasalo. Naime, postojale su indicije da bi prijedlog mogao biti prihvaćen, pa kako se tada špekuliralo, zagrebački SDP nije htio riskirati da se za njih kontroverzna odluka sprovede u djelo.

Inače, Bandić je nedavno na svojim web stranicama objavio da će do kraja godine jedan gradski trg dobiti Tuđmanovo ime i njegov spomenik. Za to mu je pak potrebna i suglasnost obitelji Tuđman, koja se mora složiti s predloženom lokacijom.

Bandićev televizijski nastup nije mogao proći bez komentara najava da bi se u budućnosti mogao i sam kandidirati za predsjednika države.

- To što me drugi kandidiraju je dobro. Ja im se zahvaljujem. Kada budem osjetio da sam zreo za kandidaturu na određenu političku finkciju u Hrvatskoj, to ću jasno i glasno reći, kao što sam izrekao ambiciju da želim biti gradonačelnik. Ne želim iznevjeriti povjerenje Zagrepčana u ove tri godine, a planiram i još jedan gradonačelnički mandat. Tada ću imati 57 godina i bit ću dovoljno star da ne pogriješim i dovoljno mlad za još jedan odgovoran posao - rekao je Bandić. Najmoćniji čovjek Zagreba odbacio je optužbe da je on jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj i da je uveo samovladu, odnosno da on sam upravlja novcem građana.

- Ja sam sluga svima i u tom kontekstu leži moja moć. Ja sam gradonačelnik grada i to u skladu sa Statutom - naglasio je Bandić te dodao kako ne postoji mogućnost zloporabe jer su gradska uprava i komunalni sustav reorganizirani te je stvoren kontrolni ured koji je napravljen prema uzoru na Beč.

U Dinamov stadion još 200 milijuna eura

Najavljujući velike zagrebačke projekte, Bandić je najavio projekt Zagreba na Savi koji će koštati od 800 do 900 milijuna eura. - To će biti najveći projekt u slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj. Radi se o tome da će se Sava umiriti postavljanjem vodenih stepenica od Zaprešićkih vrata do Savskog rukavca, a time ćemo dobiti ogromne plohe zemlje korisne za ovaj grad - rekao je Bandić.

Na pitanje koliko će grad još “ulupati” novca u Dinamov stadion, Bandić je rekao da Grad traži partnera koji će uložiti 150 do 200 milijuna eura i dovršiti projekt.

- Nećemo ulupati novac poreznih obveznika u stadion. Nažalost, mi smo naslijedili taj projekt u koji je do sada uloženo 500 milijuna kuna i sada tražimo ozbiljnog partnera koji će uložiti 150 do 200 milijuna eura kako bi se stadion završio. Stadion ćemo dati na koncesiju od 20 do 25 godina, tako da porezni obveznici neće ništa više morati platiti - izjavio je Bandić.