Jutarnji list: 31. 05. 2006.

Rehn: Izručite Mladića pa ćemo pregovarati

Piše: iz Beograda Miroslav Kuskunović

Srbijanski predsjednik Boris Tadić ponovio je da odbjegli general Ratko Mladić treba odmah biti uhićen, ali Rehn je rekao da očekuje više od obećanja

Povjerenik za proširenje Europske Unije Olli Rehn rekao je danas u Beogradu da će pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom biti nastavljeni onog trenutka kada ona ostvari punu suradnju s Haaškim tribunalom.

Rehn je na konferenciji za novinare u pauzi sastanka regionalnog stola Pakta o stabilnost jugoistočne Europe rekao da za Srbiju ostaje uvjet puna suradnja s Tribunalom i da suradnja treba voditi uhićenju Ratka Mladića.

Pregovori s Crnom Gorom

Najavio je da će Europska komisija spremiti novi mandat za pregovore s Crnom Gorom i izmijeniti mandat za nastavak pregovora sa Srbijom. Rehn je novinarima rekao da je s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom u ponedjeljak imao iskren razgovor o suradnji s Haaškim tribunalom i o referendumu u Crnoj Gori.

Dodao je da je ohrabrio Koštunicu i sve lidere i u Srbiji i u Crnoj Gori da poštuju sva referendumska pravila. Referendum je, kako je rekao Rehn, bio slobodan i fer. Dodao je kako vjeruje da će, kada budu objavljeni rezultati, Beograd i Podgorica bez nepotrebnog odlaganja početi razgovore o razdvajanju. Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je potpunu suradnju Srbije s Haašim tribunalom te ponovio kako odbjegli general Ratko Mladić treba odmah biti uhićen.

Srbija talac Mladića

Mladiću je mjesto u Haagu, on mora biti pronađen i uhićen odmah, rekao je Tadić na sastanku regionalnog stola Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe. Tadić je rekao da će Srbija u budućnosti imati najbliže susjedske odnose s Crnom Gorom. Sličnu izjavu ponovio je i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, koji je rekao da sve prepreke za suradnju s Haaškim tribunalom moraju biti otklonjene te dodao da Srbija neće razočarati Europu. Drašković smatra da je Srbija talac haaškog bjegunca Ratka Mladića.

Srbi nude Kosovu samo autonomiju

Predstavnici srbijanskog pregovaračkog tima za pregovore o končano statusu Kosova nakon dugo vremena predstavili su javnosti svoju pregovaračku platformu koja predviđa da Kosovo ostane sastavni dio Srbije, sa visokom autonomijom, koja bi bila međunarodno zagarantirana. Koordinator beogradskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić kaže kako se Srbija zalaže da sa Prištinom zaključi međunarodni sporazum u trajanju od 20 godina, čiji bi potpisnici bili UN i Srbija i Crna Gora (odnosno Srbija), kao međunarodno pravni subjekti. Osim što bi UN garnatirali za taj sporazum ta bi institucija imala i konkretne obveze i odgovornosti, prije svega u području sigurnosti. "Europska unija nema kapacitet da riješava problem Kosova jer ako nije mogla da kontrolira referendum u Crnoj Gori, kako će ovakav problem", rekao je Samardžić.

Drugi koordinator tima Leon Kojen je pojasnio kako bi Kosovo imalo ustav te bi samostalno obavljalo sve nadležnosti, osim jednog broja koji bi pripali Srbiji. Beograd bi, kazao je Kojen, zadržao nadležnosti u vanjskoj politici, kontroli granica, zaštiti ljudskih prava, monetarnoj i carinskoj politici, zaštiti vjerskog i kulturnog naslijeđa. Kosovo bi raspolagalo punom financijskom autonomijom i to tako što bi vodilo samostalnu politiku javnih financija, sa mogućnosti zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija i dobivanja direktnih stranih investicija.