Vjesnik: 31. 05. 2006.

T-HT preuzeo IskonInternet

T-HT neće integrirati Iskon u svoj portfelj jer su usluge Iskona komplementarne uslugama T-HT-a

ZAGREB - Transakcijom vrijednom 13,7 milijuna eura T-Hrvatski telekom (T-HT) postao je u srijedu vlasnikom 100 posto dionica IskonInterneta. Prije zaključenja kupnje Iskon portal je izdvojen u zasebnu kompaniju Adriatic Media i nije bio predmet kupnje od strane T-HT-a.

Inače, ova transakcija je već izazvala negativan stav Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT), koja je već najavila da će svim raspoloživim zakonskim sredstvima pokušati spriječiti preuzimanje Iskona od strane T-HT-a.

Članovi Vijeća HAT tvrdili su da kad najjači igrač na tržištu (T-HT) preuzme drugoga po snazi da to ne ide u prilog liberalizacije telekomunikacijskog tržišta.

Protiv preuzimanja Iskona bili su i Vipnet, Optima telekom i H1. »Ova akvizicija je korak natrag u liberalizaciji domaćeg telekomunikacijskog tržišta. Korisnici će najviše ispaštati jer će nastaviti plaćati visoke cijene usluga zbog nedostatka konkurencije«, kazala nam je predsjednica Uprave Vipneta Marie-Helene Magenschabe. S druge strane, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije bila protiv ove transakcije. Iskon je uspješna ISP kompanija sa 111 zaposlenih i ostvarenim ukupnim prihodom od 81 milijun kuna u 2005.godini.

T-HT neće integrirati Iskon u svoj portfelj jer su usluge Iskona komplementarne uslugama T-HT-a.

Iskon će se pozicionirati kao pružatelj telekomunikacijskih usluga koje će moći pokriti sam, tj. »iz jedne ruke«, a svoje glavne kompetencije eksponirat će na području podatkovnih i internetskih usluga.

Iskon će nastaviti poslovati pod svojim imenom i prepoznatljivim brandom. U skladu s najavljenim strateškim ciljevima T-HT-a, tim koji je zaslužan za dosadašnji uspjeh Iskona nastavlja voditi društvo te je ponovno imenovana dosadašnja Uprava u sastavu: Damir Sabol, predsjednik, Saša Kramar, član (marketing i prodaja), i Ratko Pažur, član (financije).

Društvo Proficio iz Zagreba prodalo je 171.507 dionica Iskona, koje čine 40 posto udjela u temeljnom kapitalu društva.

Marinko Petković