Večernji list: 31. 05. 2006.

UDAR NA CJELOVITOST Separatističke ideje bosanskih Srba izazvale oštre kritike međunarodne zajednice

Dodik traži odcjepljenje Republike Srspke od BiH

Autor: MIROSLAV VASILJ | SARAJEVO

Ured visokog predstavnika u BiH oštro je reagirao na najavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da će raspisati referendum za odcjepljenje od BiH. Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling je zbog toga posjetio Beograd, gdje je srbijansko političko vodstvo upozorio na separatističke težnje bosanskih Srba.

Upletanje Beograda

Schilling je poručio da referenduma neće biti ni sada ni ubuduće. No, u BiH se već čuju komentari da je Schilingova prijetnja slaba utjeha jer će se uskoro ugasiti institucija visokog predstavnika u BiH.

Schillingov put u Beograd pokazatelj je da je međunarodna zajednica ozbiljno shvatila prijetnje Banje Luke. Dodik je izjavu o referendumu dao uoči predizborne kampanje, a u Federaciji BiH ona je shvaćena kao ozbiljna prijetnja.

Nekoliko je ključnih razloga za to. U bosanskohercegovačkom oktroiranom ustavu ne postoji zabrana raspisivanja referenduma, točnije to pitanje uopće nije definirano. Neosporno je i da utjecajni međunarodni krugovi srpske gubitke u 2006. godini, Kosovo i Crnu Goru, žele nadoknaditi teritorijem Bosne i Hercegovine.

U isto vrijeme srpska politička i intelektualna elita i u Beogradu i u Banjoj Luci drži da je riječ o pogodnom trenutku da se RS integrira u Srbiju. Osim toga, srpska se strana poziva i na međunarodne konvencije koje se odnose na pravo naroda na samoodređenje.

Badinter

S druge strane Bosna i Herecegovina i njezine slabašne daytonske institucije nespremno su dočekale najnovije prijetnje. Stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka pak navodi kako srpska strana nema nikakvo uporište za referendum u Republici Srpskoj. Kao razloge ističe da, za razliku od Crne Gore i Kosova, Republika Srpska nikad nije bila federalna jedinica unutar SFRJ. Poziva se i na odluku Badinterove komisije o nepromjenjivosti granica federalnih jedinica.

Analitičari su Dodikovu izjavu ocijenili kao nacionalističku i ratnohuškačku te kao zauzimanje za što bolje pozicije pred pregovore o ustavnim promjenama u Bosni i Herecegovini.