Jutarnji list: 31. 05. 2006.

Uskoro samo jedna burza u Hrvatskoj

Piše: Sonja Hodak

ZAGREB - Veliki igrači na tržištu kapitala (među kojima su Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Hrvatska poštanska banka, Raiffeisen banka, Erste, Interkapital, Auctor, Fima, ICF i dr.) uspjeli su na jučerašnjoj Glavnoj skupštini dioničara Zagrebačke burze izboriti svoj koncept razvoja domaćeg tržišta kapitala.

Konkretno, velikom većinom glasova dioničara odlučeno je da će se Zagrebačkoj burzi smanjiti temeljni kapital, nakon čega slijedi konsolidacija dioničara.

Cilj je da spomenuti veliki igrači preuzmu većinski dio dionica, a potom i dokapitaliziraju burzu do vrijednosti temeljnog kapitala od pet milijuna eura. Nakon toga planiraju daljnji razvoj tržišta, ponudu novih usluga i prozvoda, nabavku novog i modernog sustava za trgovanje na burzi i eventualna spajanja s drugim burzama.

Ovakvom svršetku prethodila je višegodišnja agonija, tvrde sami dioničari i zaposlenici burze, u kojoj su manje značajni (po prometima i utjecaju na tržištu kapitala) dioničari kočili razvoj Zagrebačke burze, ujedinjavanje dvaju burzi i povećanje prometa i usluga. Ti “mali” su uspjeli izlobirati i sastav prethodnog Nadzornog odbora burze, u čijem je mandatu sukob “velikih” i “malih” kulminirao.

Išlo je na kraju čak do toga da su se “veliki” organizirali i priprijetili da će osnovati treću, novu burzu, jer u tadašnjoj situaciji nisu mogli funkcionirati. Čak je i Ante Samodol, šef Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfe), nedavno priprijetio kako je red da se igrači na tržištu konsolidiraju i pomaknu razvoj burze ili će i regulator podržati osnivanje nove burze.

Jučerašnji ishod dokaz je da se situacija shvatila ozbiljno nakon poduljeg razdoblja nazadovanja u razvoju tržišta kapitala.

- Slijedi smanjenje temeljnog kapitala Zagrebačke burze, a nakon toga smanjivanje broja dioničara sa sadašnjih 47. Poslije svega toga je cilj stvoriti bolje i kvalitetnije tržište kapitala - komentirao je Danijel Nevidal, šef Interkapitala. Predviđa se da će Zagrebačka burza nakon promjena imati 15-ak dioničara, čiji je primarni cilj unaprijediti trgovanje kako bi oni lakše obavljali svoj posao.

Upućeni tvrde da bi se sličan scenarij uskoro mogao odigrati i na Varažinskoj burzi, gdje bi također “veliki” igrači preuzeli vlasništvo, a potom bi logika nalagala pripajanje Varaždinske Zagrebačkoj burzi i objedinjavanje trgovina na domaćem tržištu kapitala.

Novi članovi Nadzornog odbora

Za svoje predstavnike u novom Nadzornom odboru dioničari su izabrali: Ljiljanu Blažev, Nenada Pavletića, Marka Lesića, Draženka Pavlinića, Marina Hrešića, Ivana Sladonju, Tomislava Kalafatića, Zorana Koščaka i Ratka Bajakića.