Glas Istre: 31. 05. 2006.

DANAS U OPATIJU NA REGIONALNI SUMMIT »KOMUNIKACIJSKO NASLIJEĐE: NOVA VIZIJA JUGOISTOČNE EUROPE« STIŽU PRVI GOSTI

Mesić s Vujanovićem u četiri oka

Tijekom skupa očekuje se niz bilateralnih susreta državnika, od kojih su za Hrvatsku najzanimljiviji susreti državnih predstavnika s izaslanicima UNESCO-a u četvrtak te Crne Gore u petak ujutro

RIJEKA - Najveći politički skup u povijesti Opatije, regionalni summit koji će okupiti najviše predstavnike jedanaest država jugoistočne Europe, počinje danas poslijepodne, kada se očekuje dolazak predsjednika Republike Stjepana Mesića, te delegacije Bugarske i UNESCO-a.

Kako je poznato, skup na temu »Komunikacijsko naslijeđe: Nova vizija jugoistočne Europe« okupit će u Opatiji na dva dana predsjednike i druge najviše predstavnike zemalja regije, a svoj dolazak na ovaj sastanak na vrhu potvrdili su, osim hrvatskog predsjednika Mesića i premijera Ive Sanadera, i generalni direktor UNESCO-a Koichiro Mutsuura, glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis, predsjednik Bugarske Georgij Parvanov, predsjednik Albanije Alfred Moisiu, predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski, predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, državni ministar Republike Turske Mehmet Aydin i državni ministar Republike Rumunjske Virgil Nitulescu. Republika Crna Gora potvrdila je dolazak svog predsjednika Filipa Vujanovića, dok Republika Srbija u Opatiju šalje ministra kulture Dragana Kojadinovića. Grčku i Sloveniju predstavljat će njihovi veleposlanici u Hrvatskoj, Panayotis Baizos i Milan Orožen Adamič.

Većina sudionika summita u Opatiju će stići sutra ujutro, kada počinje plenarna sjednica uz obraćanje predsjednika Mesića, premijera Sanadera i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, te predstavnika UNESCO-a i Vijeća Europe uz izravni prijenos na HRT-u. Ali, na marginama ovoga visokog skupa očekuje se održavanje niza bilateralnih susreta državnika, od kojih su za Hrvatsku svakako najzanimljiviji susreti državnih predstavnika s izaslanicima UNESCO-a u četvrtak te Crne Gore u petak ujutro. To će biti prilika da se prvi put nakon crnogorskog referenduma susretnu predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Kako je najavljivano, čelnici država jugoistočne Europe posjetit će sutra Poreč, gdje će obići Eufrazijevu baziliku, koja je pod zaštitom UNESCO-a, a predstavniku te organizacije Koichiru Mutsuuri bit će u Villi Angiolini uručeno i odlikovanje predsjednika Mesića. Šefovi država i njihove »prve dame« bit će smješteni u Hotelu Ambasador, a navečer će se okupiti na večeri u Voloskom u restoranu »Le Mandrać«.

T. TOMIČIĆ

Dio ulica zatvoren

Dolazak visokih gostiju prate i jake mjere osiguranja, pa je tako Opatija već nekoliko dana pod opsadom pripadnika mjera osiguranja koji zavaruju šahtove i vode obavijesne razgovore sa stanovnicima svih ulica u okolici Hotela Ambasador. Ulice Matka Laginje, Peršićeva i Viktora Cara Emina u potpunosti su zatvorene za promet, Ulica maršala Tita i Nova cesta bit će nakratko zatvarane u trenutku prolaska kolona vozila s visokim gostima, a i cijelo Volosko je potpuno zatvoreno za sav promet.

Očekuje se da će gosti stizati helikopterima na stadion NK Opatija, ukoliko im vremenski uvjeti to dozvole. Ukoliko ne, stizat će iz Zagreba automobilima.