Jutarnji list: 03. 06. 2006.

Uvrijeđeni Koštunica odbio pomoć EU

Piše: iz Beograda Miroslav Kuskunović

Nakon sastanka, Koštunica je iznio niz kritika na račun EU zbog odnosa prema referendumu u Crnoj Gori i prekida pregovora sa Srbijom zbog Haaga. Za razliku od njega, Tadić je priznao rezultate referenduma u Crnoj Gori

Predsjednik vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je danas nakon sastanka s visokim predstavnikom EU Javierom Solanom u Beogradu kako Srbiji nije potrebna pomoć EU pri razdruživanju Srbije i Crne Gore, dok je predsjednik Tadić priznao rezultate referenduma u Crnoj Gori. 

Čestitke Tadiću

U izjavi novinarima nakon sastanka s visokim predstavnikom EU Javierom Solanom, Koštunica je iznio niz kritika na račun EU zbog odnosa prema referendumu u Crnoj Gori i prekida pregovora sa Srbijom zbog Haaga. Premijer je dodao da će rješavanje statusa Kosova biti veliki ozbiljan test i za EU.

Solana je nakon sastanka rekao da mu je Koštunica jasno stavio do znanja kako nije potrebna pomoć u razdruživanju SCG-a i da će se EU u skladu s tim i ponašati. EU želi izgraditi duboke i konstruktivne odnose sa Srbijom, rekao je Solana i naglasio da je mjesto Srbije u EU.

Solana je razgovor s premijerom Srbije ocijenio kao dobar i iskren, ali povremeno tužan u kontekstu posljednjih događaja. Visoki predstavnik EU s druge je strane izrazio zadovoljstvo što je od srbijanskog predsjednika Tadića čuo da želi dobre odnose s Crnom Gorom. - Mislim da je jako važno da Srbija i Crna Gora imaju konstruktivan odnos - istaknuo je te dodao da će Srbija naslijediti pravni kontinuitet državne zajednice SCG, ali da će biti puno pitanja, tehničkih i političkih, koje treba riješiti, te da je u tome otvoren dijalog najbolji.

Solana je Tadiću čestitao na načinu na koji je radio u ovim, kako je rekao, teškim danima, s razinom odgovornosti kojoj su se svi divili. - U ime EU, predsjedniče, puno vam hvala - kazao je Solana.

Obaveze prema Haagu

Tadić je rekao kako Srbija ima jasnu namjeru postati članica EU te je izrazio očekivanje da će što prije biti nastavljeni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Uniji. - Kao predsjednik Srbije prihvaćam rezultate referenduma u Crnoj Gori i želim najbolje odnose s tom državom. Za EU Srbija ima europsku budućnost i zato je nužno da se europske integracije razumiju na pravi način i obave ispravno - izjavio je u Beogradu Solana. Ponovio je da Srbija mora ispuniti svoje obaveze prema Haagu.

Oko 400 časnika iz Crne Gore želi u Srbiju

Oko 400 časnika u vojnim postrojbama u Crnoj Gori izrazilo je želju da službu nastavi u Srbiji, objavile su danas podgoričke Vijesti. Pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu obrane, list navodi da se u postrojbama posljednjih dana prave popisi s imenima zaposlenih koji bi službu htjeli nastaviti u Srbiji. Kako navode u Vojsci SCG-a, u Crnoj Gori zaposleno je oko 1200 vojnika, od kojih su petina zapovjedni kadar.