Vjesnik: 03. 06. 2006.

HNS odbacuje predizbornu koaliciju sa SDP-om

Vesna Pusić i Josip Friščić najavljuju da bi HNS i HSS bili idealna okosnica političkog centra

Ako se HNS okrene HSS-u, njihov tradicionalni partner SDP mogao bi na sljedećim izborima ostati usamljen na »lijevoj strani«. Vesna Pusić i Josip Friščić najavljuju da bi njihove dvije stranke bile idealna okosnica političkog centra, tzv. trećeg smjera. »Naravno da o tome razgovaramo«, kaže Vesna Pusić u izjavi Vjesniku. Programski dobro pripremljen zajednički nastup HNS-a i HSS-a bio bi dobar potez, tvrdi šefica narodnjaka, ne prognozirajući kakvi su izgledi za uspjeh moguće koalicije s HSS-om.

»S Friščićem smo o tome razgovarali načelno i informativno«, dodaje, poručujući: »I dalje ćemo o tome razgovarati informativno. Još nismo došli u fazu u kojoj s jedne strane sjedi jedna stranka, s druge druga, i dogovaramo realizaciju. Zasad samo razgovaramo o razumnosti, realnosti i mogućnosti takva projekta«.

Ipak, predsjednica HNS-a ne krije da njezina stranka želi predizbornu koaliciju s HSS-om, ali ne i sa SDP-om, za koji kaže da se pozicionirao na ljevici, a HSS i HNS bili bi okosnica političkog centra. »Koalicija HNS-HSS bila bi pametan potez za hrvatsku političku scenu«, tvrdi Pusić. Smatra da bi takav politički centar bio snažna alternativa današnjoj situaciji u kojoj »ljevica i desnica jačaju, ovisno o tome koliko onaj drugi padne«. Upitana znače li razgovori s Friščićem da je HNS-u trenutačno HSS poželjniji predizborni partner od SDP-a, Pusić odgovara: »SDP je naš vrlo realan poslijeizborni partner. To bi partnerstvo bilo svakako uspješnije kad bi se pojavili s ujednačenim snagama«.

Međutim, u odnosima socijaldemokrata i narodnjaka i dalje ostaje sporan njihov projekt »Čačića za premijera«. Nemoguće je da SDP Račana zamijeni Čačićem, i to je zasad nepremostiva prepreka za predizbornu koaliciju HNS-a i SDP-a. A i poslijeizborna kombinatorika bit će i te kako pod povećalom zbog SDP-ovih grijeha iz prošlosti prema HNS-u.

Stoga će narodnjaci sada sve snage do izbora usmjeriti na pregovore sa »seljacima« pokušavajući dogovoriti temelje buduće koalicije. Tko će se još u to uklopiti, Pusić ne prognozira. Vjerojatnost je, a to pokazuju i neka istraživanja, da bi HNS mogao uzeti dio birača SDP-u.

Miroslava Rožanković