Jutarnji list: 03. 06. 2006.

Mesić i Tihić: Pelješki most nam ne treba

Pišu: N. Horvat, N. Božić, N. Jelić

OPATIJA - Umjesto gradnje Pelješkog mosta, što je preskupa i nesiplativa investiticija, predsjednik Stjepan Mesić smatra da treba porazmisliti o drugim rješenjima, poput traženja koncesije preko dijela teritorija BiH, pogotovo sada kada svi želimo u EU, gdje granice više ne razdvajaju nego spajaju.

Izjavio je to hrvatski predsjednik nakon današnjeg bilateralnog susreta u Opatiji sa Sulejmanom Tihićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Susretom su, prema izjavi obojice predsjednika, dominirala dva otvorena međudržavna pitanja, status luke Ploče i sporni most.

Premda, kako su obojica istaknuli, prihvatljiva rješenja za obje države moraju dogovoriti vlade, složili su se i da je nužno tražiti mišljenje struke. Tihić tako smatra da se po pitanju statusa luke Ploče treba voditi europskim standardima, a priznaje da u BiH postoje rezerve, pa i otvorena protivljenja gradnji mosta prema Pelješcu.

- Nismo još donijeli konačnu odluku, ali slažem se s predsjednikom Mesićem, sigurno treba razmišljati o alternativi, bila to koncesija za gradnju autoceste, tunel ili nadvožnjak preko našeg teritorija - rekao je Tihić.

Mesićevu izjavu o financijskoj neisplativosti mosta komentirali su u Vladi. - Hrvatska ima pravo graditi most kopno - Pelješac pri čemu će se Bosni i Hercegovini zajamčiti nesmetan prolazak brodova prema Neumu.

Gradnja mosta ne isključuje gradnju autoceste od Ploča prema Dubrovniku, to su dva odvojena projekta koji se međusobno nadopunjuju, a cilj gradnje mosta je izvlačenje Pelješca i otoka koji mu gravitiraju iz prometne izolacije. Taj je projekt od iznimne važnosti za gospodarsku, turističku i infrastrukturnu revitalizaciju juga hrvatske - izjavio je glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Most Pelješac izaziva kontroverze još od kraja 90-ih, kada se za njega zdušno zauzimaju čelni ljudi Dubrovačko-neretvanske županije i iz HDZ-a i iz SDP-a - Luka Bebić i Ivan Šprlje. Gradnju mosta Ivo Sanader prvi put obećava u Splitu 27. rujna 2003.

- Ako dođemo na vlast, odmah ćemo početi graditi most Klek-Pelješac - poručio je tada Sanader. Radovi na prilaznim cestama počinju dvije godine kasnije, početkom studenog prošle godine, čime HDZ-ova vlast daje do znanja da ne namjerava odustati od gradnje mosta unatoč oštrim kritikama iz BiH, ali i u zemlji.

Od samih početaka, predsjednik Mesić jedan je od najžešćih kritičara projekta “Pelješki most”. Odmah po otvaranju radova na cestama koje će voditi do mosta, Mesić javno protestira i ističe kako je prije početka gradnje trebalo dogovoriti detalje sa susjedima iz BiH, a Sanaderovu administraciju kritizira i zbog toga što projekt nije izabran na javnom natječaju.

- Vlada projekt mosta Pelješca, i nakon toga njegovu gradnju, mora dati na javni natječaj. Tako propisuje zakon koji svi u zemlji moraju poštovati - govorio je učestalo tih dana predsjednik Mesić.