Jutarnji list: 03. 06. 2006.

Stranci lakše i brže do kuća u Hrvatskoj

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Vlada je popustila pritiscima iz EU, pa će stranci ubuduće moći jednostavnije i brže kupovati nekretnine u našoj zemlji. Izmjenom Zakona o vlasništvu, naime, Vlada je pojednostavila upravni postupak za davanje suglasnosti strancima tako što će ubuduće suglasnost izdavati samo ministar pravosuđa.

Stranci su dosad morali dobiti dvije suglasnosti, i Ministarstva pravosuđa i Ministarstva vanjskih poslova, a postupak je trajao godinama. No, i u novom zakonu uzajamnost prava na kupnju nekretnina ostaje uvjet pod kojim će stranci moći kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Do sada je registrirano oko 4000 neriješenih zahtjeva stranaca za kupnju nekretnina 

Osim toga, novim zakonom o vlasništvu Vlada je omogućila općinama, gradovima i županijama da prodaju svoje nekretnine bez javnog natječaja, u slučaju kada će imovinu prodavati državi ili državnim tvrtkama. Na taj način još je povećan broj iznimki od obaveze provedbe javnog natječaja. I dok će stranci ubuduće moći lakše kupovati kuće i stanove u Hrvatskoj, država će za stradalnike Domovinskog rata graditi nove stanove i u napuštenim vojarnama.

Budući da općine, gradovi i županije imaju sve manje ili više uopće nekaju raspoloživih lokacija za gradnju stanova za stradalnike, ministrica graditeljstva i ministar obrane dogovorili su se da će MORH dati građevinsko zemljište u sklopu napuštenih vojarni za gradnju stanova. 

ODLUKE

• Kamioni i autobusi stariji od 18 godina te autobusi za prijevoz učenika stariji od 10 godina moći će prometovati po hrvatskim cestama do 1. siječnja 2012. godine, a nakon toga to će im biti zabranjeno. Iako su kamioni i autobusi koji ne zadovoljavaju te uvjete trebali biti maknuti s naših cesta već krajem ove godine, Vlada je izmjenom Zakona o cestovnom prometu za šest godina produljila rok u kojemu se taj vozni park mora uskladiti sa zakonom.

• Ne možemo jamčiti da se ptičja gripa opet neće pojaviti jer ne možemo pticama zabraniti da lete, ali građanima možemo jamčiti da ćemo ptičju gripu držati pod kontrolom, rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković predstavljajući Program istraživanja virusa influence kod divljih ptica u 2006., koji je danas dobio podršku Vlade.

• Cestarina za za kamione, autobuse i tegljače na autocesti Zagreb - Macelj na dionici Zabok - Krapina pojeftinit će 56%