Večernji list: 03. 06. 2006.

ISKAZ Krunoslav Fehir više od četiri sata davao iskaz pred istražnim sucem u Zagrebu:

Glavaš je rekao: Što čekate, likvidirajte odmah i drugog

Autor: Silvana Perica

– Osjećam se bolje, a bit ću još bolje kad se ne samo ja nego i nalogodavac Glavaš ispriča žrtvama koje su stradale u ratu – jedino je što je Krunoslav Fehir, prvo svjedok, a danas osumnjičeni, s Branimirom Glavašem, za ratni zločin protiv civila izjavio nakon više od četiri sata saslušanja pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem na Županijskom sudu u Zagrebu.

Fehirov branitelj Anto Nobilo rekao je da je Fehir izrazio žaljenje i kajanje zbog onoga što se dogodilo te da je to motiv zbog kojega je progovorio o događajima koji su ga svih ovih godina opterećivali.

U BOB sa 16 godina

Pred sucem je Fehir rekao da ga je otac u srpnju 1991., kad mu je bilo 16 godina, pozvao da se pridruži “Branimirovoj osječkoj bojni”, kako se, tvrdi Fehir, zvala, te da mu je Glavaš rekao da je on zapovjednik te postrojbe.

U rujnu je, kaže, dobio iskaznicu osječke bojne koju je kao zapovjednik potpisao Glavaš, koji je pripadnicima jedinice rekao da imaju praktično policijske ovlasti. – Imali smo ovlasti oduzimati imovinu, privoditi osobe i ući u tuđi stan bez naloga – kaže Fehir.

Tupi udarci i glasovi

Ispričao je kako su Čedomir Vučković i Đorđe Petković bili prvi privedeni te da ih je dovezao zapovjednik “interventne postrojbe” Zoran Brekalo. Brekalo je, rekao je Fehir, više puta ulazio k zarobljenicima u garažu, čuli su se tupi udarci i glasovi, a nakon toga odlazio je u Glavašev ured, što je Fehir vidio kroz prozor.

I sam je bio pozvan u garažu, Brekalo mu je dao kapuljaču s prorezima, i tukao je zarobljenike nogama i kundakom. Poslije su ulazili bez kapuljača, i dalje tukli zarobljenike. Uvečer toga dana dao je izjavu za HTV u Glavaševu uredu i vidio je u njegovoj ladici osobne karte dvojice zarobljenika. Opisao je i kako je Brekalo natjerao zarobljenike da piju kiselinu iz akumulatora, dok je on stajao na vratima garaže.

Potom je Brekalo otišao u Glavašev ured, a jedan od zarobljenika počeo je bježati. Fehir je vikao 'stoj’ i zatim pucao u njega sa 4-5 metaka. Uto je stigao i Glavaš, pitao za drugog zarobljenika i zapovjednički rekao: ”Što se čeka, tebe je on već vidio, likvidirajte odmah i drugoga!” Fehir je ušao u garažu i vezao zarobljenika po Glavaševoj zapovijedi te ga smjestio u hladnjaču. Nakon toga otac je Fehiru rekao da ode.

Fehir: Bojim se za svoj život

  Pošto je njegov otac Josip javnosti prije godinu dana otkrio identitet, Fehir, kaže, više nije mogao živjeti u Osijeku i u kući je bio jednom. Spomenuo je i kako su ga dvojica sačekivala ispred kuće, poručivala mu da stane s pričom te da ga je i sada strah za život. Kako se zove čovjek u kojeg je pucao Fehir je, kako sam kaže, doznao tek 1994. godine, kad mu je znanac rekao da je on bio običan građanin, a ne terorist, te da ga je to šokiralo.

– Teško mi je bilo živjeti s tom spoznajom – rekao je Fehir, koji tvrdi i da ga je nakon 2001. Glavaš nekoliko puta zvao i vršio na njega pritisak što će reći budu li ga ispitivali.