Večernji list: 05. 06. 2006.

EU priznaje Crnu Goru 12. lipnja

Vijeće ministara Europske unije namjerava priznati Crnu Goru kao nezavisnu državu 12. lipnja, poslije čega će zemlje članice pojedinačno uspostavljati diplomatske odnose s njom, izjava je to izvjestitelja EU-a za Srbiju i Crnu Goru Jelka Kacina koju danas prenose mediji u Srbiji.

Kacin je izrazio uvjerenje da će Crna Gora ubrzo dobiti novi mandat za nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU te da će sporazum potpisati do kraja godine.

Službena je Crna Gora ne nedjelju poslijepodne odaslala pisma velikim svjetskim silama i svojim susjedima tražeći priznavanje suvereniteta nove republike koja je u subotu proglasila neovisnost.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju objavilo da je uputilo pisma "zemljama članicama EU-a, stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, susjednim zemljama i najvažnijim zemljama svijeta, i zatražilo međunarodno priznavanje Republike Crne Gore kao suverene i neovisne države".

U istom pismu ministarstvo izažava spremnost za uspostavom diplomatskih odnosa s tim zemljama.

Crna Gora je u subotu proglasila neovisnost, nakon referenduma od 21. svibnja na kojem se 55,5 posto izašlih glasača opredijelilo za samostalnu državu.

(A.Be.)/(Hina)