Večernji list: 04. 06. 2006.

BLAMAŽA Zbog opstrukcije suđenja Pratesu, prijeti diplomatski skandal

Blamaža: Nijemci traže opoziv dvojice hrvatskih diplomata

Autor: Zvonimir Despot

Zbog opstrukcije suđenja Krunoslavu Pratesu u Münchenu, Hrvatskoj prijeti diplomatski skandal s Njemačkom. Iz njemačkog državnog odvjetništva doznajemo da ono i druge službe dulje vrijeme prate djelovanje dvojice hrvatskih diplomata. Riječ je o ministru savjetniku u veleposlanstvu RH u Berlinu Gordanu Akrapu te konzulu prvog razreda u generalnom konzulatu RH u Münchenu Jakovu Ljubičiću.

U državnom odvjetništvu tvrde kako imaju dokaze da se oni bave obavještajnim radom na njemačkom tlu, i to konkretno radi opstrukcije Pratesova suđenja. U državnom odvjetništvu naš nam je izvor napomenuo da imaju dovoljno materijala za to da njemačkim tijelima proslijede zahtjev da ona od Hrvatske zatražepovlačenje te dvojice diplomata iz Njemačke jer će u suprotnome tražiti protjerivanje.

U Münchenu postoje i svjedoci koji su spremni potvrditi da je barem jedan od te dvojice nagovarao pojedince da rade protiv ljudi koji su važni svjedoci optužbe u Pratesovu postupku. Jedan od njih je Emilio Jurić, dopisnik Slobodne Dalmacije iz Bavarske, koji nam je potvrdio da ga je tijekom suđenja Pratesu nazvao Akrap iz Berlina te mu sugerirao da nije baš sve tako kako se čuje na suđenju i kako on piše u svojim tekstovima. Jurić kaže da ga nije htio slušati. Njemačko državno odvjetništvo raspolaže informacijama da ta dvojica diplomata rade u korist Josipa Perkovića.

Na naš upit Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je da nema nikakvih spoznaja o tim događajima. MVP će ispitati te informacije te će, ako se utvrdi da su njegovi djelatnici "djelovali izvan okvira svojih ovlasti, bez odgađanja poduzeti odgovarajuće mjere sukladno pozitivnim propisima".

Veze s Bandićem: Švepsov brat

  J. Ljubičić brat je obavještajca Mirka Ljubičića Švepsa, kojega je Milan Bandić zaposlio u Holdingu kao pomoćnika direktora Vodoopskrbe i odvodnje. Bandićev bratić Ivan bio je obavještajac i u SFRJ i nakon njezina raspada, danas je konzul u Pečuhu. Akrap je dugo obavještajac, čovjek od Perkovićeva povjerenja. Bio je uključen u operaciju Barakuda, o kriminalu u HV-u i HVO-u.

Opstrukcija suda

  DORH nam je potvrdio da je 12. travnja dobio zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći iz Njemačke, "koji se posebice odnosio na dostavu navodnog izvješća MUP-a od oko 125 stranica". Tvrdi da je izvješće zatražio od mjerodavnih tijela, ali ga nije dobio. Riječ je o POA-inu elaboratu o ubojstvima emigranata u Njemačkoj u vrijeme SFRJ koji nikako da završi na sudu u Münchenu. I u tom slučaju netko očito opstruira sud.