Vjesnik: 05. 06. 2006.

Blix traži potpunu zabranu nuklearnog oružja

Blixovo izvješće traži eliminaciju oružja za masovno uništenje jednom za sva vremena. Posebno se poziva SAD da kao zemlja s najvećim potencijalom nuklearnog naoružanja pruži primjer koji će svijet slijediti

NEW YORK (Od Vjesnikova dopisnika) - Zemlje koje proizvode nuklearno oružje, bez obzira je li u njima na vlasti demokratski izabrana vlada, ili totalitarni režim, potencijalna su opasnost po čovječanstvo.

Tu prilično oštra poruku je Hans Blix, bivši glavni inspektor UN-a za naoružanje u Iraku uputio odmah nakon što je novinarima na East Riveru predstavio svoje završno izvješće o oružju za masovno uništenje »Oružje terora« na 231 stranice, tiskano na inicijativu švedske vlade i UN-a.

Blix je obrazložio kako je ovaj naslov izabran ne zbog medijske popularnosti ili puke inflacije termina teror, već zbog namjere da se stvarno predoči prava opasnost s kojom se čovječanstvo suočava.

On je izričito zatražio da svjetske vlade učine sve kako nuklearno oružje ne bi palo u ruke teroristima. Izvješće iza kojeg stoji skupina uglednih dužnosnika UN-a, Australije, Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Japana, Indonezije, Švedske i SAD-a preporučuje ad hoc mjere.

Jedan od prijedloga je i stvaranje beznuklearne zone na Srednjem istoku. Izrael bi bio podvrgnut većoj kontroli svog nuklearnog naoružanja (tvrdi se da već ima od oko 200 bojevih raketa sa atomskim glavama. Ova jedina nuklearna sila na Srednjem istoku bi, prema preporukama, trebala prestati sa daljnjom proizvodnjom atomskog oružja.

Ostajući pri stavu da oružje masovnog uništenja nije sigurno u ničijim rukama jer će njegova upotreba biti katastrofalna za čovječanstvo, autori ističu, da postojanje nuklearnog arsenala potiče daljnju trku u naoružavanju.

Blix je izbjegao izravno iznositi vlastita uvjerenja o tome da li Iran posjeduje ili već razvija tehnologiju za atomsku bombu. Paralelno, dok je u New Yorku Blix predstavljao ovo izvješće, američki šef svih obavještajnih službi John Negroponte je za BBC izjavio kako se ipak vjeruje, iako o tome nema još dokaza, da bi Iran u sljedećih deset godina mogao proizvesti atomsku bombu.

Blix je iz UN-a radije uputio globalna upozorenja svima: Zalihe nuklearnog oružja alarmantno su visoke, rekao je. To podrazumjeva 27.000 nuklearnih bojevih glava, od kojih je 12.000 aktivno raspoređeno. Pomalo cinički primjećujući da se otkrivanje atomske bombe, nakon što je otkrivena »više ne može dekretom zabraniti«. Ali, nuklearno se oružje može i treba staviti izvan zakona i to za sve zemlje. Eventualna eliminacija nuklearnog oružja nije van granica dostignuća ovog svijeta, stoji u izvješću.

Blixovo izvješće poziva na organiziranje svjetskog summita o razoružanju i zabrani širenja oružja masovnog uništenja. Izvješće poziva i na smanjenje strateškog nuklearnog naoružanja, dok bi se nestrateško trebalo staviti pod punu kontrolu, uz uklanjanje s teritorija trećih zemalja.

Ostali prijedlozi uključuju, zabranu proizvodnje goriva za nuklearno oružje, zabranu obogaćivanja urana u te svrhe. Predlaže se i usvajanje tzv. no-first-use (ne upotrijebiti prvi). Tu je i zahtjev kojim bi se atomske sile obvezale da ne mogu upotrebljavati atomsko oružje protiv onih zemalja koje to oružje ne posjeduju. Traži se i zaustavljanje razvoja novih nuklearnih oružja.

Blixovo izvješće traži eliminaciju oružja za masovno uništenje jednom za sva vremena. Posebno se poziva SAD da kao zemlja s najvećim potencijalom nuklearnog naoružanja pruži primjer koji će svijet slijediti. Ako se to ne dogodi, ističe Blix, suočit ćemo se s izvjesnom utrkom u nuklearnom naoružavanju te mogućim ljudskim greškama koje vode u propast.

Erol Avdović