Vjesnik: 05. 06. 2006.

Sljepoća je zanemarivati pečate kršćanstva

ZAGREB - »Europa koja bi željela zanemariti vlastite kršćanske korijene, zanemarila bi ono što je veliko i dobro, a što su naši pređi primili od kršćanske vjere i što su nam prenijeli«, poručio je u nedjelju tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskup Giovanni Lajolo, predvodeći koncelebriranu misu na blagdan Duhova u Zagrebačkoj katedrali.

»Ne bi li bila nevjerojatna sljepoća više ne primjećivati smisao vrijednosti vjere - hrabrosti, nesebičnosti, služenja, čovjekoljublja, koje su civilizaciju europskih naroda učinile humanom i slobodnom?«, upitao je nadbiskup Lajolo. »Čini mi se da iz toga i za nas, ljude današnjice, upravo dok se pokušava sastaviti pluralnost europskih naroda u novome i snažnome ujedinjenju, proizlazi nešto nalik dvostrukoj poruci«, rekao je Lajolo objasnivši da bi čvrstoća tog novog jedinstva naroda različitih jezika bila varljiva ako se želi isključiti Boga.

Lajolo je posebno zahvalio ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar-Kitarović na čiji poziv je došao u Hrvatsku.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je koncelebrirao misnom slavlju, zahvalio nadbiskupu Lajoli što se spremno odazvao pozivu da predvodi središnju misu svetkovine Duhova u Zagrebačkoj katedrali.

Gordan Pandža