Slobodna Dalmacija: 05. 06. 2006.

SKANDAL MEĐUNARODNI INCIDENT NAKON NEUSPJEHA U POSTUPKU ZA UBOJSTVO STJEPANA ĐUREKOVIĆA

Za neuspjelo suđenje njemački su tužitelji optužili naše diplomate

POTPUNI PROMAŠAJ Münchenski tužitelji tobože raspolažu dokazima da hrvatski diplomati Jakov Ljubičić i Gordan Akrap zataškavaju Udbine egzekutore po Sanaderovu nalogu. Istina je posve suprotna: Ljubičić i Akrap uživaju iznimno dobru reputaciju, kao osobe koje su značajne za hrvatsko-njemačku suradnju u sektoru antiterorizma i organiziranog kriminala

Piše: Jasna BABIĆ

Kako se "slučaj Prates" našao u problemima s manjkavom optužnicom, münchensko državno odvjetništvo pokreće akciju zataškavanjem vlastitih kaznenih gafova: posredstvom tzv. krunskog svjedoka Bože Vukušića, premijeru Ivi Sanaderu upravo ovih dana šalje prijeteću poruku.

Operacija ’Barakuda’

Münchenski tužitelji, kako se došapnulo hrvatskim novinarima, tobože raspolažu dokazima da hrvatski diplomati Jakov Ljubičić i Gordan Akrap, po Sanaderovu nalogu, zataškavaju Udbine egzekutore.

Istina je posve suprotna: Ljubičić i Akrap uživaju iznimno dobru reputaciju, kao osobe koje su značajne za hrvatsko-njemačku suradnju.

Ljubičić, primjerice, govori tri strana jezika, sudjelovao je u nekoliko zajedničkih hrvatsko-njemačkih antikrijumčarskih i antiterorističkih operacija, a Akrap je u njemačkim diplomatsko-obavještajnim krugovima poznat još iz vremena HIS-ove operacije "Barakuda", koja je, među ostalim, dovela do uhićenja Mladen Naletilića Tute.

Na dugoj strani, postoje trivijalni tužiteljski motivi.

Krunski svjedok govorio o knjizi

Proces protiv Pratesa, optuženog za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića iz 1983., traje od ožujka ove godine.

U samoj Njemačkoj ne izaziva medijsku pozornost. Najveći broj svjedoka su umirovljeni njemački kriminalisti koji su osamdesetih već sudjelovali u istrazi.

Uz Božu Vukušića, svjedočio je također Vice Vukojević, jedan od arhitekata propale Herceg-Bosne, a danas sudac Ustavnog suda Hrvatske.

Kao krunski svjedok münchenskog tužiteljstva, Vukušić je prepričavao vlastitu knjigu o Udbi pozivajući se na memoare ostarjelih beogradskih udbaša. Vukojević je zatim reciklirao Vukušićev iskaz.

Pošto je odlukom nadležnog sudskog vijeća Prates pušten iz pritvora, pravosudni učinak iskazao se u rezultatu koji je, godinama prije, bio poznat i mimo münchenskog postupka: Đureković je žrtva nekadašnje Državne sigurnosti.

Samo jedan uzmak

Tako je inicijatorima kaznenog postupka ostao samo jedan uzmak: da su njihovi slabašni dosezi efekt hrvatske diplomatske opstrukcije.

U samoj Hrvatskoj, još u doba Franje Tuđmana, vodilo se nekoliko istraga o političkim likvidacijama Udbe, uključujući istragu protiv Josipa Perkovića, bišeg čelnika hrvatske Državne sigurnosti.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, za potrebe Pratesova suđenja, svi ti fajlovi ponuđeni su münchenskom tužiteljstvu. No, kreatori münchenske optužnice odbili su službenu pomoć Hrvatske uzdajući se u Vukušićevu knjigu i "saznanja".

Ukratko, koja je od osam tajnih službi nekadašnje SFRJ uputila Đurekovića u emigraciju, kakvu je on misiju trebao obaviti u Njemačkoj, za čiji račun? Koja je od osam republičkih ili federalnih tajnih službi bivše SFRJ angažirala srpsko-crnogorske "kilere"?

Ta pitanja münchenski tužitelji nisu ni postavili, pa nisu dobili ni odgovore za pobližu identifikaciju zločinaca.

Glavni tužitelj postupak vodi uz asistenciju vremešnije frakcije BND-a, koja, doduše, raspolaže s mnogo informacija o Državnoj sigurnosti: neki su udbaški krugovi bili BND-ovi veliki saveznici, upravo osamdesetih.

Iz tih vremena datira BND-ova veza s Božom Vukušićem, tadašnjim emigrantom, osuđenim za ubojstvo izvjesnog Jusufa Tatara.

Sada Vukušić, pokušavajući opravdati nedostatak dokaza koje je obećao njemačkom sudu, svaljuje krivnju - ni manje ni više - nego na Vladu Ive Sanadera.

Providna igra

Razlog je vrlo jednostavan: osvećuje joj se jer mu je zbog nerada, ali i kranje kontroverznog ponašanja i prošlosti, dala otkaz. U tom kontekstu politika se Vukušiću ukazuje kao zadnje uporište: učinilo mu se najefektnijim optužiti premijera Sanadera da je sa svojim diplomatima zaštitnik udbaša, premda je upravo sadašnja hrvatska vlada i pravosuđe spremno stavilo njemačkim kolegama svu dokumentaciju u svezi tog slučaja.

Na taj način Vukušić pokušava poslati upozorenja i zaplašiti Vladu Ive Sanadera koja se beskompromisno obračunava s tamnim pjegama nedavno prošlosti. Ujedno ju pokušaba kompromitirati u očima europske javnosti, ali učiniti još i nešto puno gore: zbog vlastitih prljavih interesa nastoji čak ugroziti inače odlične odnose Zagreba i Berlina. Bilo bi doista loše kada bi njemačka politika i pravosuđe nasjeli na tu providnu podmetaljku u kojoj, kako se čini, sudjeljuju i dijelovi njihova obavještajna sustava.

Smještanje Gordanu Akrapu

U najnovijoj operaciji Bože Vukušića i njegovih zaštitnika u BND-u sadržani su i posve osobni strahovi, pa time i privatni motivi.

Gordan Akrap, danas savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, krajem devedesetih je bio agent HIS-a, uključen u operaciju "Barakuda" protiv organiziranog kriminala i ratnih zločina HVO-a.

U okviru operativne akcije "Barakuda", prvi put se pojavila vijest da jedna žena optužuje Vicu Vukojevića za pokušaj silovanja.

To je zanimljiva podudarnost događaja: tek što se u Hrvatskoj najavilo da će se istražiti navodi o Vukojeviću, iz Njemačke stižu optužbe da Akrap, danas diplomat, opstruira münchensko suđenje protiv Udbinih "kilera".