Večernji list: 05. 06. 2006.

Prijepori Iako predsjednik Mesić i premijer Sanader nastupaju usklađeno, razlike i te kako postoje

Osam konflikata Mesića i Sanadera

Autor: Jasmina Popović

Na tek završenom summitu predsjednika jugoistočne Europe u Opatiji predsjednik Mesić i Sulejman Tihić, predsjednik Predsjedništva BiH, izjavili su da bi struka morala reći što je najbolje kada je riječ o prometnom povezivanju sjevera i juga hrvatskog uzmorja. No, obojica su se složila da bi tunel, a ne most, koji zagovara hrvatska Vlada, bio bolje rješenje. Sanader je već jučer parirao izjavom da će se most sagraditi.

Most će se graditi

 Poštujem sve što predsjednik Mesić misli i kaže o nekom pitanju, no ja mislim drukčije i Vlada će graditi most  rekao je jučer Sanader. U protekle gotovo tri godine kohabitacije i Mesić i Sanader otkrili su magičnu formulu da u javnosti nastupaju usklađeno, a o zajedničkim ovlastima, poput vojske, tajnih službi, vanjske politike, pokušavaju što manje burkati javnost, čak i kada je neslaganje očito, poput slučaja Podbevšek, stava o čl. 98 ili povrata imovine Austrijancima.

S iznimkom predizborne kampanje, kada je Sanader odradio posao za svoju kandidatkinju ne štedeći Mesića, a Mesić nije kritikama štedio ni Sanadera, ni Vladu, ni HDZ, ostatak vremena uglavnom su proveli velikodušno naglašavajući uzajamno dobre odnose.  No, ako se rekapitulira cijelo razdoblje, postaje jasno da su se u relativno kratkom vremenu Mesić i Sanader konfrontirali zbog niza važnih stavova i tema. A napravi li se lista rezultata, od osam jakih tema Mesić zasad vodi u pet iako će obojica najčešće naglasiti da "nema pobjednika".

Istina, Mesić iz svoje pozicije može promišljati strateški, može nastupiti samo kada ocijeni da je to najvažnije i može pred javnošću braniti neka pravila i načela koja dnevna politika teško podnosi.

Ne popuštaju

Premijer Sanader ima teži zadatak. Mora cijelo vrijeme voditi računa o HDZ-ovim biračima i idućim izborima, o međunarodnoj zajednici i Vladinoj strategiji koju treba provoditi i nepopularnim reformama.

Stipe Mesić, koji sebi može dopustiti da bude strateg, i Ivo Sanader, koji mora pristati na dnevno taktiziranje, izabrali su da neće forsirati svoje razlike procjenjujući da to u ovom trenutku ne treba ni njima ni Hrvatskoj.

No, to ne znači da razlika među njima nema, a javno iskazivanje neslaganja o Pelješkom mostu samo je dokaz da, kada je o bitnim stvarima riječ, i dalje nijedan ne popušta.

Negativni komentari na Mesićev istup

  Iako je Mesićeva izjava s predsjednikom Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem izazvala negativne komentare, jer se hrvatski predsjednik javno opredijelio protiv Vladina projekta na jednom međunarodnom skupu, u samom stavu nema ničeg iznenađujućeg. Mesić je i u nedavnom intervjuu Večernjem listu, kao i zajedničkom intervjuu sa Sanaderom na Hrvatskom radiju, bio izričito protiv Pelješkog mosta. Informacije koje on dobiva uvjerile su ga da bi tunel bio daleko bolje rješenje i teško je očekivati da će u bilo kojem trenutku prešutjeti taj stav.