Jutarnji list: 05. 06. 2006.

Friščić: Šeks bi trebao skinuti svoj imunitet

Piše: Martina Hrupić

ZAGREB - Da sam ja na mjestu Vladimira Šeksa, sam bih tražio da mi skinu imunitet - odgovorio je predsjednik HSS-a Josip Friščić u emisiji “Nedjeljom u dva” na pitanje je li za Hrvatsku politički oportuno da Šeks još bude na čelu Hrvatskog sabora unatoč pitanjima vezanim uz zbivanja u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

‘Raščistiti slučaj Osijek’

“Nije dobro da se razvlači trakavica Domovinskog rata kao što se razvlače zbivanja iz 2. svjetskog rata poput Bleiburga ili Jasenovca. Treba se raščistiti i za Šeksa je dobro da se to raščisti, a pravosuđe treba imati snage”, istaknuo je Friščić. Također je potvrdio mogućnost razmatranja referenduma u slučaju da Vlada procijeni da uspostava ribolovnog pojasa nije oportuna.

“Za Hrvatsku se lila krv i ako ga sada ne zaštitimo kod ulaska u Europsku Uniju, ostat će otvoren i nećemo ga više moći zaštititi. Inzistiramo da se on proglasi. Mi nemamo flotu kojom bismo to izlovili, ali zato ima institut koncesije”, istaknuo je Friščić. Po pitanju budućih koalicija Friščić smatra da za HSS trenutno na nacionalnoj razini nema stranke s kojom ne bi koalirao te da stvaranje koalicije jakog centra, u slučaju da se programski nađu s drugim strankama, nije loša opcija za predstojeće izbore.

“U ovom trenutku se ne nudimo nikome i imamo dovoljno vremena. U ovih godinu dana koaliramo s građanima i pratimo što drugi rade. Hrvatskim građanima ne želim da imaju slabu vladu, želim programsku vladu”, istaknuo je Friščić i dodao da HSS nipošto ne želi biti poljoprivredni sindikat. Istaknuo je da je HSS, osim što ga se percipira kao stranku orijentiranu isključivo na poljoprivredu, zainteresiran i za reformu javnog zdravstva, školstva te zapošljavanje.

Sankcije za Cigledija

Što se tiče poljoprivrednih tema, također je naglasio da se stanovništvo, s obzirom na ulazak u Europsku Uniju, mora specijalizirati po djelatnostima, te da će i mali poljoprivrednici imati šansu u Uniji ako se uredi samo tržište. Kad je riječ o prodaji zemljišta, istaknuo je da Hrvatskoj ne treba odgoda prodaje za 7 godina, već dvije godine akcije.

“Država nije sredila svoju imovinu i mora osigurati sredstva da se to učini”, istaknuo je Friščić koji je branio seljake pred optužbama za varanje kako bi dobili više poticaja. Iako oni generalno nisu krivi, smatra, treba se pridržavati zakona i na dvije godine oduzeti pravo na poticaj u slučaju varanja. Friščić se osvrnuo i na gradonačelnika Daruvara Zvonka Cigledija, odnosno njegove izjave o broju Srba u tom gradu te rekao da takvi istupi nisu politika HSS-a.

“To nije u redu i ne vjerujem da on tako misli. Poznajem ga desetljećima, ali ako tako nastavi, morat će snositi sankcije”, rekao je Friščić. Na pitanje tko je bolji premijer, Sanader ili Račan, Friščić je kratko odgovorio da je Račan bio konstruktivniji, ali da je Sanader odlučniji. Što se tiče bivšeg predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, istaknuo je da mu vrata nikad nisu ni bila zatvorena.

Zabuna oko vlasnika Televizije Pink

Na pitanje što misli o Željku Mitroviću, vlasniku Televizije Pink, Friščić se pomalo zbunio. U njegovu odgovoru da ‘o tome treba odlučivati’ sud prekinuo ga je Aleksandar Stanković, rekavši da je nešto pomiješao i da je Mitrović vlasnik televizije. Na to je Friščić kratko rekao: ‘Znam’ i dodao da strani kapital uvijek pronađe ruku te da je konkurencija dobro došla.