Vjesnik: 05. 06. 2006.

Uskoro rušenja i u Zagrebu?

Bageri ruše bespravno sagrađene vikendice na Viru, a bespravne gradnje ima i u metropoli

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva za zaštitu okoliša, prostorno uređenje i graditeljstvo, ovaj bi tjedan trebala početi i rušenja u Zagrebu. Bageri su prošlih mjesec dana uklanjali bespravno sagrađene vikendice na Viru, a bespravne gradnje, kojom su najviše inficirane četvrti Trešnjevka i Podsljeme, ima i u metropoli.

Vjesnik je prije mjesec dana pisao o mnogim zgradama koje je na Trešnjevci - u Bisačkoj, Krapinskoj, Križovljanskoj i Trakošćanskoj ulici - bespravno sagradio Ivan Dušan Dekleva. U Ministarstvu su tada izjavili da su spremni rušiti neke od tih objekata. Građani upozoravaju i na Tešanjsku ulicu gdje se gradi peterokatnica bez oznake da ima građevinsku dozvolu. No, Vjesnik nije uspio doznati hoće li Minisarstvo ispuniti obećanja o rušenjima na Trešnjevci.

Poglavarstvo je legaliziralo dio bespravne gradnje u Zagrebu - u Kozari boku, Kozari putu i Podsljemenskoj zoni. Čeka se i donošenje Urbanističkog plana uređenja Jaruna i tada bi se mogli srušiti bespravno sagrađeni ugostiteljski objekti, za koje, na Malom i Velikom jezeru, već postoje gotova rješenja o uklanjanju.

Rušenja bespravnih objekata u Zagrebu su lani trajala od lipnja do srpnja. Tada su uklonjeni objekti u Aveniji Hermanna Bolléa, klesarska radionica Krešimira Dekovića, a i neki vlasnici su sami uklonili dio bespravnih gradnji - prodavaonicu cvijeća i jedan ugostiteljski objekt. No, tada nisu srušene sve kuće, predviđene za rušenje jer neki građani svoje objekte ne mogu legalizirati zbog imovinsko-pravnog spora.

Ministarstvo je prošlog ljeta, u sklopu uklanjanja manjih bespravnih objekata, rušilo u Podsljemenskoj zoni, Rockefellerovoj, Podsusedu i Brdovcu. Riječ je o kioscima, terasama kafića, zidovima, nadstrešnicama i garažama.

Tomislav Marinović