Glas Istre: 06. 06. 2006.

NIZOZEMSKA POLICIJA PRONAŠLA HRVATSKOG BJEGUNCA, OSUĐENOG ZA ZLOČINE U PAKRAČKOJ POLJANI

U Haagu uhićen Munib Suljić

Suljiću se trag izgubio uoči izricanja presude nakon ponovljenog suđenja za zločine u Pakračkoj poljani. Vrhovni sud povisio mu je nedavno kaznu s 10 na 12 godina zatvora

ZAGREB - Munib Suljić, jedan od traženijih hrvatskih bjegunaca, osuđen za zločin u Pakračkoj poljani, uhićen je prije četiri dana u Haagu. Iako se pojavila neslužbena informacija da se Suljić predao nizozemskoj policiji, iz Ministarstva unutarnjih poslova jučer nam je potvrđeno da je Suljić lišen slobode u akciji tamošnje policije. Doznajemo da se trenutno nalazi u jednoj od haaških bolnica jer je prilikom akcije uhićenja navodno ozlijeđen.

Suljiću se trag izgubio uoči izricanja presude na Županijskom sudu u Zagrebu, nakon ponovljenog suđenja za zločine u Pakračkoj poljani. Iako se tijekom postupka uglavnom uredno pojavljivao na glavnoj raspravi, Suljić je, očito sluteći da će u ponovljenom postupku biti proglašen krivim, zajedno s Igorom Mikolom izbjegao pojavljivanje na objavi presude. Ubrzo nakon toga za njim, kao i za Mikolom, raspisana je međunarodna tjeralica.

Vrhovni sud Republike Hrvatske krajem svibnja povisio je kazne Suljiću i Mikoli za ubojstvo nepoznate osobe zvane Saša počinjeno 1991. godine u Pakračkoj poljani na 12, odnosno pet godina zatvora. Suljić i Mikola ranije su za to ubojstvo presudom zagrebačkog Županijskog suda bili kažnjeni s 10, odnosno četiri godine zatvora. S osam godina zatvora kažnjen je Siniša Rimac, a kazne od četiri, odnosno tri godine zatvora zbog tri iznude nad srpskim civilima Milošem Ivoševićem, Radom Pajićem i Markom Grujićem u Pakračkoj poljani dobili su Miro Bajramović i Branko Šarić.

Ana RAIĆ KNEŽEVIĆ