Vjesnik: 06. 06. 2006.

»Nacionalisti«

SDP-ov marketing mora pronaći nove »kupce«, jer zastarjela ideološka »roba« sve teže prolazi na političkom tržištu

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Nakon nekoliko desetljeća borbe protiv nacionalista svih boja, Račanovi socijaldemokrati odlučili su im se pridružiti. U vrhu SDP-a, naime, čuje se da će ta stranka zastupati »novi nacionalizam«, popularan u nekim dijelovima svijeta, te da će štititi hrvatske nacionalne interese kojima prijeti globalni kapitalizam. Tu je spektakularnu promjenu stranačkog kursa najavio jedan od glavnih stratega SDP-a, Antun Vujić, tako da je jasno kako se u Račanovoj partiji spremaju promjene o kojima javnost nije niti sanjala.

SDP-ovi stratezi već tjednima obasipaju potencijalne birače predizbornim floskulama, projektima i strategijama. Moglo bi se reći kako je to dobra vijest za članstvo SDP-a, jer pokazuje da je uski stranački vrh, pozicioniran lijevo i desno od Račana, počeo nešto raditi, ali na širem planu njihove atrakcije ne izazivaju prevelika uzbuđenja. Prema posljednjim istraživanjima, SDP i dalje čvrsto drži drugo mjesto na rejtingu stranaka, kaskavši s HDZ-om oko četiri posto glasova. Možebitni koalicijski partneri socijaldemokrata, kakav je HNS, sve su slabiji, što znači da SDP-u treba mnogo više glasova nego ih sada dobivaju, kako bi mogli pomišljati na sastavljanje vlade. Zbog toga je jasno kako SDP-ov marketing mora pronaći nove »kupce«, jer zastarjela Račanova ideološka »roba« sve teže prolazi na političkom tržištu.

Uočljiva su tri velika predizborna poteza SDP-a. Prvi je »povratak radništvu«, odnosno pozicioniranje socijaldemokrata na mjesto »radničke stranke«, što je formalno bila u svom predživotu, dok se još nazivala SKH. Drugi je ekonomska strategija razvitka hrvatskih regija, koju je osmislio Ljubo Jurčić, pod traktorskim nazivom »4x4«. U njoj se iznose predizborna razmišljanja o zapošljavanju sto tisuća nezaposlenih, koji neodoljivo podsjećaju na sličnu propagandu koju smo čuli iz HNS-a prije nekoliko godina.

Treći predizborni potez SDP-a objasnio je dr. Antun Vujić, najavivši da će se SDP boriti za »novi nacionalizam«. Riječ je o hrvatskoj inačici latinskoameričke politike, kakvu vode predsjednici Venezuele i Bolivije, Hugo Chavez i Evo Morales. Oni se oštro sukobljavaju s politikom globalizacije i velikih sila, pa je Chavez nedavno izjavio da je recentni britanski premijer »Hitlerov saveznik«, dok je Bolivijanac Morales odmah po stupanju na predsjedničku dužnost nacionalizirao izvore plina, čije su koncesije imale zapadne tvrtke.

Vujić pak tvrdi da su »nacionalisti oni koji razvijaju javno dobro«, dok su »antinacionalisti« oni što ga koriste za »osobni interes«. SDP-ov strateg iskazao je zabrinutost zbog gubitka Končara, a možda i Plive, te zbog »ekonomske okupacije Hrvatske«.

Briga koju SDP danas pokazuje za nacionalne interese je »dirljiva«. Godine 1991., kada se u Saboru glasovalo o hrvatskoj neovisnosti, izašli su iz zgrade. Kada su 2000. došli na vlast, uz pomoć prije svega Budišina HSLS-a, uveli su niz restriktivnih propisa, smanjili radnička prava i porodne naknade, kao i naknade braniteljima. Sudjelovali su u prodaji Ine i drugih državnih tvrtki, te zastupali ideje ekonomskog neoliberalizma. Tada su zastupali ideje Billa Clintona i Tonyja Blaira, osmišljene pod nazivom »treći put« svjetske socijaldemokracije. Ta je politika već zastarjela na međunarodnoj sceni. Stoga danas SDP preuzima južnoamerički model robinhoodovskog vođenja države i prelazi u tabor »nacionalista«.