Vjesnik: 06. 06. 2006.

Približavanje SDP-a i HSS-a?

ZAGREB - Sastanak čelnika SDP-a i HSS-a, Ivice Račana i Josipa Friščića, u ponedjeljak na Iblerovu trgu označio je početak pregovora tih dviju stranaka o mogućim poslijeizbornoj koaliciji, iako se ne zna kada će ti izbori biti.

Da je glavna točka pregovora aktivacija Ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu dao je naslutiti i Račan na konferenciji za novinare prije sastanka s Friščićem. Račan je rekao kako podržava HSS-ovu ideju da se raspiše referendum i u Saboru povede rasprava o aktivaciji Ekološko-ribolovne zone u Jadranu, poglavito zbog Italije i Slovenije.

Račan je istaknuo kako SDP samostalno ide na izbore i kako očekuje da će se raspisati prijevremeni izbori, jer u protivnom će »Vlada izgubiti dragocjen resurs - vrijeme, u provođenju teških reformi koje očekuju Hrvatsku prije ulaska u EU«.

Prije sastanka s Račanom, vođa HSS-a je izjavio da će o ribolovnom pojasu još pregovarati i s premijerom Sanaderom »te kako očekuje da Vlada shvati da je to pitanje potrebno staviti u saborsku proceduru i podržati tu inicijativu«.

Na pitanje je li ovaj sastanak znak približavanja SDP-a i HSS-a, Friščić je rekao kako »HSS nije spreman ni za brak niti za prodaju, nego želi organizirati sve snage koje će omogućiti da se izborimo za svoje nacionalne interese«.

»Drago mi je da je SDP to prepoznao i podržao«, rekao je Friščić.

Hrvoje Dorešić