Jutarnji list: 06. 06. 2006.

Skupština Srbije jedva proglasila neovisnost

Piše: Miroslav Kuskunović

Skupštinski kvorum osiguran je tek nakon stanke jer su glasanju odbili nazočiti zastupnici Demokratske stranke i radikali

Skupština Srbije na današnjoj je izvanrednoj sjednici tek iz drugog pokušaja zaključila da na temelju Ustavne povelje preuzima međunarodno-pravni subjektivitet i nadležnosti Srbije i Crne Gore jer u predviđenom prvom terminu nije bilo dovoljno zastupnika na zakazanoj sjednici.

Skupštinski kvorum od 126 zastupnika osiguran je tek nakon petnaestominutne stanke, a zastupnici Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, nakon rasprave, a prije glasanja, napustili su sjednicu.

Predsjednik skupštine Predrag Marković izjavio je da će parlament obvezati Vladu i sva državna tijela da u roku od 45 dana poduzmu sve mjere kako bi Srbija preuzela nadležnosti državne zajednice te riješila sporna pitanja s Crnom Gorom. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija, koja nastavlja svoj državni kontinuitet koji traje dva stoljeća, i Crna Gora u kratkom roku i efikasno mogu riješiti sva otvorena pitanja međusobnih odnosa.

Koštunica je rekao i da sve institucije koje Srbija preuzima moraju funkcionirati u skladu s važećim Ustavom dok njihov status ne bude definiran novim Ustavom Srbije. Najavljena je promjena zastava i simbola na parlamentu Srbije, a zastave su već sada zamijenjene na zgradama parlamenta, ministarstva vanjskih poslova, dok će srpska zastava danas svečano biti podignuta ispred sjedišta ministarstva obrane nekadašnje zajednice Srbije i Crne Gore, uz himnu “Bože pravde”.

Iako se još ne zna kada će početi rekonstrukcija Vlade Srbije nakon odlaska Crne Gore, aktualni ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković sam je sebe proglasio ministrom vanjskih poslova Srbije. Drašković je izjavio da je njegov mandat ministra vanjskih poslova SCG istekao proglašenjem neovisnosti u Skupštini Crne Gore, tako da on sada obavlja funkciju šefa srpske diplomacije.

- Bio sam ministar vanjskih poslova Srbije i do sada, jer to je samo formalno bilo ministarstvo vanjskih poslova SCG budući da je Crna Gora Ustavnom poveljom dobila svoje ministarstvo vanjskih poslova, rekao je Drašković za B92.

Crna Gora zatražila međunarodno priznanje

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zatražilo je od zemalja članica Europske Unije, stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, susjednih zemalja i najznačajnijih država da priznaju Crnu Goru kao neovisnu državu.

U pismu u kojem traži međunarodno priznanje, crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je spremnost Crne Gore za uspostavljanje diplomatskih odnosa, priopćeno je iz vlade Crne Gore. Crna Gora će, poštujući sve principe međunarodnog prava, nastojati u najkraćem roku postati članica relevantnih međunarodnih organizacija. Dodaje se da će se Crna Gora razvijati kao demokratska država zasnovana na ljudskim slobodama, radu i poduzetništvu, socijalnoj pravdi i sigurnosti za sve građane, odgovornom ponašanju u odnosu na zaštitu životne sredine i na boljoj demokratskoj tradiciji.