Slobodna Dalmacija: 06. 06. 2006.

NAKON NAJAVA RASPISIVANJA REFERENDUMA O ODCJEPLJENJU REPUBLIKE SRPSKE

VRAĆA SE HERCEG-BOSNA

Zagovornici Herceg-Bosne sada su došli na svoje. Oni drže da se po istoj logici može organizirati hrvatski referendum. Ako se BiH mora dijeliti, onda se treba dijeliti na tri, a ne na dva dijela, kažu oni

Na izjave Milorada Dodika o mogućnosti raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj (i odcjepljenju), oštro su reagirali brojni bošnjački političari, intelektualci, novinari, predsjednici udruga... Ta je izjava zabrinula i čelnike Europske unije koja šalje izaslanstva u Beograd. Navodno razgovaraju o Crnoj Gori i Kosovu, ali se dade pretpostaviti da se potajice spominjalo i najavu referenduma u Republici Srpskoj.

To prije što je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković jasno kazao da izdvajanje Kosova iz sastava Srbije daje Srbima u Republici Srpskoj pravo na referendum u RS čije bi nepriznavanje moglo, kako je kazao, izazvati potrese u čitavoj regiji.

Uglavnom, o referendumu svi govore, što je razumljivo, jer se radi o presedanu i pokušaju demontaže BiH kao države. Samo hrvatski čelnici šute. Kako u Zagrebu, tako i u Mostaru i Sarajevu, o Banjoj Luci da i ne govorimo.

Zašto, dakle, oni šute? Ili se mudro drže one poslovice da je šutnja zlato, čekajući kako će svijet reagirati na srpsko istrčavanje ili, pak, ne znaju što bi kazali. Zbunjeni su i obični Hrvati u BiH, ali barem neobvezno na kućnim sijelima i drugim okupljalištima pokušavaju proniknuti stvar i iskazati svoje mišljenje o temi: ’Što bi bilo najbolje za nas’.

Svi su složni da postojeće političko uređenje BiH blokira normalno življenje svima, napose (najmalobrojnijim) Hrvatima. Nakon što je Parlament odbacio ustavne promjene, za koje su se Srbi (ali i međunarodna zajednica) tako zdušno zalagali, oni nestrpljivo iskaču s idejom referenduma.

Zagovornici Herceg-Bosne sada su došli na svoje. Oni drže da se po istoj logici može organizirati hrvatski referendum. Ako se BiH mora dijeliti, onda se treba dijeliti na tri, a ne na dva dijela, kažu oni. Ako bi se dopustio referendum u Republici Srpskoj, o čijem rezultatu ne treba dvojiti, onda ništa ne bi bilo kao prije, onda ne bi bilo ni BiH ni Federacije, što znači da Hrvati moraju računati na tu opciju. I strateški se odrediti radi zaštite vlastitih interesa.

Problem bi bile granice. Ali zar i Republika Srpska ne izgleda kao da su je djeca pravila za ručni rad. Ako ćemo svi u Europu, granice nisu ni važne.

Mogu valjda poslužiti do primanja u EU. Uostalom, dioba BiH nije nova stvar. Zar i Alija Izetbegović nije nudio Tuđmanu neke hrvatske prostore u BiH. Na tim je pregovorima vjerojatno i rođena ideja Herceg-Bosne.

Nema dvojbe da je tomu kumovala i međunarodna zajednica, koja je daytonskim sporazumom napravila apsolutno neučinkovitu i neperspektivnu državu.

Možda su svjetski mudraci već tada znali da će Srbiju moći umiriti samo Republikom Srpskom u BiH. Sada dijele države šakom i kapom, pa nije nemoguće da se u tom crvotočnom Balkanu i ne samo Srbi, nego također Hrvati i Bošnjaci u BiH izbore za svoju državu.

Pa kada uđu u Europu, spoznat će da nacionalne države nisu u modi. Ali, neka ih malo pronosaju i nasite se.

Petar MILOŠ