Večernji list: 06. 06. 2006.

Haaški sud nastavlja s prosljeđivanjem predmeta Sudu BiH

U BiH se prebacuje još jedan predmet iz Haaga

SARAJEVO - U Sud BiH dosad su prebačena tri predmeta iz Haaškog suda - Stanković, Janković i Meakić, a uskoro se očekuje prebacivanje još jednog predmeta - izjavio je sudac Suda BiH Dragomir Vukoje.

 Istaknuo je i da postoji nacionalni zakon BiH o preuzimanju predmeta iz Tužiteljstva Haaškog suda u Tužiteljstvo BiH te dodao da je Vijeće sigurnosti UN-a odredilo strategiju, kojom rad Haaškog suda treba prestati najkasnije do 2010. i da će se predmeti koji ostanu izvan onog što odluči Haaški sud proslijediti Sudu BiH.

“U ovom trenutku je teško reći koliko će predmeta iz Haaškog suda biti prebačeno u Sud BiH”, istaknuo je Vukoje, objašnjavajući da 10.000 do 13.000 počinitelja ratnih zločina moraju biti procesuirani. Predstavnici zemalja donatora potvrdili su potporu Sudu BiH zbog postignutog napretka, što uključuje i nedavno okončanje triju glavnih pretresa u predmetima ratnih zločina.

U tijeku je 15 suđenja u slučajevima ratnih zločina i organiziranog kriminala, a tijekom idućih 60 dana počet će dodatnih 12 suđenja, koja će uključivati ukupno 115 optuženih. (R.I.)