Glas Istre: 06. 06. 2006.

BRANIMIR GLAVAŠ DOVRŠIO IZNOŠENJE OBRANE PRED ISTRAŽNIM SUCEM I ODBACIO SVE OPTUŽBE

Glavašev DVD tereti Šeksa?

Glavaš novinarima podijelio snimak Hrvatske televizije iz kolovoza 1991. koji prikazuje tadašnjeg zapovjednika osječkog Kriznog štaba Vladimira Šeksa, koji kaže da će »sve postrojbe Republike Hrvatske na području grada Osijeka postupati i djelovati u skladu s odlukama Kriznog štaba«

ZAGREB - Nakon što je Branimir Glavaš jučer odbacio i preostale konkretne optužbe za ratni zločin, istražni sudac Zdenko Posavec do kraja ovog tjedna donijet će odluku hoće li uvažiti tužiteljski zahtjev za provođenje istrage ili će izraziti neslaganje s njim.

Kao i u četvrtak, Glavaš je i jučer nekoliko sati iznosio obranu, a kad je završio, novinarima je podijelio svoj iskaz. U prvom dijelu iskaza Glavaš je prilično detaljno opisao događaje s početka 90-ih u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj, a posebno se koncentrirao na tijela i osobe koje su bile zadužene za zapovijedanje i formiranje prvih vojnih jedinica te za koordiniranje obranom gradova i općina. U drugom dijelu iskaza redom je odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret te je napomenuo da ne bi dopustio da se vojnici na bilo koji način neprimjereno ponašaju jer bi to štetilo obrani i ugledu Hrvatske.

Govoreći o DVD-u koji je jutros pred zgradom Županijskog suda podijelio novinarima Glavaš je rekao da je riječ o snimku iz njegove privatne arhive, u kojoj ima oko 2.000 dokumenata i oko 100 sati snimljenog materijala.

Snimak Hrvatske televizije, za koji Glavaš tvrdi da je nastao u kolovozu 1991. prikazuje tadašnjeg zapovjednika osječkog Kriznog štaba Vladimira Šeksa, u kojem među ostalim kaže da će »sve postrojbe Republike Hrvatske na području grada Osijeka postupati i djelovati u skladu s odlukama Kriznog štaba«.

U saborskoj raspravi sredinom svibnja Šeks je odbacujući Glavaševe optužbe o montiranom političkom procesu ustvrdio da su od Kriznog štaba bila isključena ministarstva unutarnjih poslova i obrane te da oružanim postrojbama nije zapovijedao on već vojni zapovjednik.

- Sramotno je da se pojedini ljudi srame svog sudjelovanja u ratu, sada kada je politika takva da se obračunava sa sudionicima Domovinskog rata. Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu, moja je savjest u potpunosti čista i ne namjeravam se ispričavati nikome jer nikome nisam nanio zlo. Bez obzira koliko se moj bivši prijatelj Vladimir Šeks trudi izvršavati naloge svoga šefa Ive Sanadera i svaki put demantira ono što ja kažem, ovo je pokušaj obračuna sa mnom, ali i s novim programskim načelima, novim vjetrovima koji su zapuhali u Slavoniji, kazao je Glavaš.

Na optužbu da je Čedomir Vučković premlaćivan po njegovoj naredbi, Glavaš je ustvrdio da veći dio tog dana nije ni bio u svojem uredu u Sekretarijatu za narodnu obranu. Vučkovićevo stradanje nije želio zataškati, već je zatražio policijsku istragu, a o svemu je obavijestio i Šeksa. Zapovijed za ubojstvo Đorđa Petkovića, tvrdi Glavaš, nikad nije izdao. Štoviše, tvrdi da Petkovića i Vučkovića nikad nije upoznao, niti je naredio njihovo uhićenje. Zlostavljanje civila, novinarke Snežane Berić i Nikole Vasića, Glavaš je također porekao.

S. ABRAMOV

Fehir je za Glavaša psihijatrijski slučaj

- Nadam se da će se taj gospodin osjećati puno bolje nakon što nekoliko godina odleži u Lepoglavi ili provede u psihičkoj bolnici, rekao je Glavaš jučer, zamoljen da komentira Fehirovu izjavu da će se osjećati puno bolje kad se Glavaš ispriča žrtvama, a psihijatrijskim slučajem nazvao ga je i pred sucem. Motiv za teške Fehirove optužbe Glavaš nalazi u osveti jer mu nije pomogao da postane načelnik prometne policije u PU osječko-baranjskoj. Glavaš je iznio još nekoliko teških uvreda na Fehirov račun.

Šeks: Neću sam tražiti da mi se skine imunitet

Zamoljen da komentira jučerašnji potez Branimira Glavaša, koji je pred zagrebačkim Županijskim sudom novinarima razdijelio DVD-e iz kojih se, kako je rekao, jasno vidi zapovjedni lanac u istočnoj Slavoniji u početku Domovinskog rata, Šeks je novinarima izjavio kako je Krizni stožer za istočnu Slavoniju i Baranju, kojem je bio na čelu, djelovao od kraja srpnja do kraja kolovoza 1991., a raspušten je odlukom hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana 27. kolovoza 1991.

»Zašto se postavlja pitanje jesam li ja bio nadređen članu Kriznog stožera Branimiru Glavašu, znači li to da je on za nešto odgovoran ili da sam ja njemu, kao nadređeni, naredio da izvrši neko kažnjivo djelo ili zločin, ili to znači njegovo upiranje prstom na mene«, zapitao je Šeks.

Predsjednik Sabora odbacio je mogućnost da sam zatraži skidanje svojeg zastupničkog imuniteta zbog spominjanja njegovog imena u vezi s ratnim zločinima počinjenim u Osijeku krajem 1991. godine, kako je to od njega zatražio predsjednik HSS-a Josip Friščić.

- Da bi se to dogodilo, mora postojati zahtjev Državnog odvjetništva ili suda, kategoričan je jučer bio Šeks.

A predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je, pak, da podržava Friščićevu izjavu da bi Šeks trebao dobrovoljno odustati od imuniteta, ali tek ako istraga ode u njegovu smjeru. (D. C., Z. C.)