Slobodna Dalmacija: 06. 06. 2006.

S Crnom Gorom - europski!

Šenol SELIMOVIĆ

Odlukom crnogorskog parlamenta kojom je proglašena neovisnost te države, odnosno raskinute sve njezine državnopravne sveze sa Srbijom, i formalno je okončan raspad bivše zajedničke države SFRJ. Od referendumskog "da" osamostaljenju Crne Gore pa do svečanog proglašenja neovisnosti u petak, u Hrvatskoj su se izredale brojne reakcije - od onih euforičnih kako novog susjeda treba bez oklijevanja odmah priznati (Račan) pa do onih stručnih i neutralnih kako će Hrvatska zasigurno s oprezom pričekati očitovanje EU-a te se prikloniti njezinu stajalištu (dr. Lapaš).

Dio političke javnosti u Hrvatskoj doživio je, treba to priznati, samostalnost Crne Gore kao vrhunac moralne i političke zadovoljštine, ne toliko zbog same Crne Gore koliko zbog činjenice da je ispadanje "drugog oka u glavi" konačna povijesna lekcija Srbiji čiji su politički lideri iz 90-ih, zaneseni suludom idejom po kojoj je "Srbija tamo gdje živi ijedan Srbin", bili najodgovorniji za tragičnu krvavu dramu koja je zahvatila prostore bivše Jugoslavije.

No, realisti su ipak bili u pravu: Hrvatska nije žurila s priznanjem novog susjeda, čekajući Bruxelles koji je u petak "primio na znanje" proglašenje crnogorske neovisnosti te najavio da će o daljnjim koracima odlučiti 12. lipnja u Luxembourgu, na sastanku ministara vanjskih poslova. Nema dvojbe da će Sanader i Mesić i dalje slijediti tu liniju.

Hrvatska, dakako, nije imala stvarnih razloga za euforijom niti potrebu da stoji prva u redu za priznanje samostalne Crne Gore, kao što nema razloga da s Crnom Gorom potencira samo ona pitanja iz nedavne prošlosti kada se Hrvatsku razaralo upravo s teritorija ove susjedne države. Otvorena pitanja će se, dakako, i dalje morati rješavati (ratna šteta, žrtve, razgraničenje i dr.), ali sada o tome razgovaramo s državom koja sebe istinski vidi kao članicu Europske unije, a ne sa satelitom Miloševićeve Jugoslavije. Upravo to - kakva će biti Crna Gora koja zauvijek ostaje naš susjed - jedino je ključno pitanje za Hrvatsku. Neusporedivo važnije od toga hoćemo li tu državu priznati tjedan dana prije ili poslije.