Jutarnji list: 06. 06. 2006.

Šeks došao nepozvan pa mu nisu dali govoriti

Piše: Tomislav Levak

OSIJEK - Današnju svečanu sjednicu Skupštine Osječko-baranjske županije, kojom je proslavljen Dan Županije, obilježio je incident. Predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, koji je, po vlastitom priznanju, u zadnji trenutak odlučio doći na Skupštinu, nisu dopustili da se obrati prisutnima.

Upravo su suprotno organizatori proslave tretirali drugog visokog gosta, predsjednika Stjepana Mesića, koji ne samo da je održao govor, nego je zbog njegovih obaveza službena proslava čak bila pomaknuta za tri dana.

- Na poziv predsjednika Županijske skupštine i župana došao sam kao gost na svečanu sjednicu - rekao je Šeks, no župan Bubalo poslije je opovrgnuo da ga je zvao.

- Želio sam se - nastavio je predsjednik Sabora - obratiti Skupštini i dobio sam odgovor da je prekasno, da je već napravljen protokol i da nije predviđeno da se obratim. U redu, to je njihovo stajalište, možda sam se uistinu prekasno javio, jer sam danas odlučio doći nakon dolaska iz Estonije i Finske. No, kanio sam se Skupštini i Županiji obratiti s potporom koju će imati od Sabora za kvalitetne projekte - rekao je novinarima očito ogorčeni Šeks i napomenuo da se uvijek zauzimao za Slavoniju i Baranju.

- Očekujem da Šeks prijeđe s riječi na djel u vezi s potporom projektima. Što se tiče obraćanja Skupštini, samo jedan poseban gost, i to najvažniji, obraća se i čestita. To je bio predsjednik Mesić - uzvratio je Bubalo Šeksu.

Na sjednici su i Bubalo i predsjednik Skupštine Damir Rešetar poimence pozdravili samo Mesića. U prvom redu svečane lože ipak su zajedno sjedili Šeks, Mesić, Bubalo i osječki gradonačelnik Ante Đapić.

Župan se požalio “da je Slavonija i Baranja prvi put u povijesti najsiromašniji dio Hrvatske, a nekad je bila najbogatija regija” te je za to prozvao državnu vlast.

Iako je bio gost na svečanosti, Mesić je kritizirao regionalističku politika županijskih čelnika.  - Da bi županija postala ‘regionalni tigar’, kako predviđa Strategija razvoja, potrebno je povezivanje a ne zatvaranje, zagovaranje a ne suprotstavljanje, vodstvo a ne liderstvo. Jedna od najvećih zapreka razvoju je problem nekompetencije političara, a te su kritike posebno pojačane nakon nedavnih redovitih i izvanrednih lokalnih izbora. Tražim da se na prvo mjesto stave opće dobro i stručnost - rekao je Mesić. 

Bubalo: U svatove se nepozvan ne dolazi!

Iako je u službenom obraćanju novinarima bio puno blaži, župan Bubalo kasnije je Jutarnjem oštro izjavio "kako nije istina što Šeks tvrdi, da je bio službeno pozvan na skupštinu".

- Osobno sam slao pozivnice i jamčim da nisu bili pozvani Šeks, premijer Sanader i načelnik PU Osječko-baranjske Vladimir Faber. Prvoj dvojici uskratili smo poziv jer državna administracija već mjesecima ignorira naše zahtjeve, a Fabera jer ne poštuje Skupštinu. Čudi me da je Šeks došao, jer u svatove se nepozvan ne dolazi!

Zanimljivo da je došao na svečanu sjednicu Skupštine, a prije dva mjeseca od Pravnog fakulteta u Zagrebu zatražio je tumačenje o legalnosti njezine konstutirajuće skupštine. Svojim dolaskom potvrdio je da je itekako legalna - kazao je Bubalo, dodavši da se "Šeks danas prikrpao Mesiću i u Zagrebu sjeo s njim u auto".    (T. L.)