Vjesnik: 07. 06. 2006.

EU treba održati obećanja o proširenju

»Mi moramo držati obećanja koja smo dali potencijalnim članicama no isto tako moramo imati na umu i kopenhaške kriterije koji se odnose na sposobnost Unije na primitak novih članica«, izjavila je Angela Merkel

BERLIN - Francuska i Njemačka se zauzimaju da Europska unija održi svoja obećanja glede proširenja ali da pritom treba poštivati kopenhaške kriterije u pogledu sposobnosti primitka novih članova, priopćeno je nakon redovitih njemačko - francuskih konzultacija održanih u utorak u istočnonjemačkom Rheinsbergu.

»Mi moramo držati obećanja koja smo dali potencijalnim članicama no isto tako moramo imati na umu i kopenhaške kriterije koji se odnose na sposobnost Europske unije na primitak novih članica«, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

Chirac je izjavio da je Francuska u potpunosti suglasna sa stajalištem Njemačke u odnosu na budućnost Europske unije. Na redovitim njemačko - francuskim informativnim susretima bilo je riječi i o procesu donošenja europskog ustava. I Merkel i Chirac su se složili da je tom procesu potrebna »stanka za razmišljanje«.

Izaslanstva Njemačke i Francuske razgovarala su i o najnovijim diplomatskim nastojanjima za mirnim rješenjem iranske nuklearne krize. [Hina]